Úvod Blog Jak si správně nastavit parametry cestovního pojištění?

Jak si správně nastavit parametry cestovního pojištění?

Jak si správně nastavit parametry cestovního pojištění?

Letní prázdniny s all inclusive, lyžovačka v Alpách nebo jen prodloužený víkend u našich sousedů? V každém z těchto případů je potřeba se především pořádně těšit, ale také myslet na „zadní vrátka“ v podobě cestovního pojištění, které se postará o vás i o váš majetek,„kdyby něco“.

Bez cestovka „ani ránu“

Obecně lze říci, že Češi jsou co se týče cestovního pojištění opatrní a do zahraničí se bez něj nevydávají. To je dobrá zpráva, ale na druhou stranu se jen málokterý cestovatel detailněji zajímá o podmínky pojistné smlouvy. Většina lidí si prostě uzavře „nějaké“ cestovko a jede. Abyste ale měli správně nastavené cestovní pojištění, je velmi důležité, abyste věděli o svém cestovním pojištění následující:

  • jaké jsou pojistné limity (kolik za vás pojišťovna v případě pojistné události zaplatí)
  • jaká připojištění jsou zahrnuta ve zvoleném balíčku pojištění (extrémní sporty, vysokohorská turistika, potápění, …)
  • jaké jsou výluky pojištění (situace, na které se pojištění nevztahuje, a pojišťovna vám neposkytne žádnou náhradu)

 

Kam to letos bude?

Cílová destinace hraje ve volbě limitů podstatnou roli. Pokud vyrážíte na cesty po Evropě, budou stačit nižší pojistné limity. Do zemí mimo Evropu se obecně doporučují limity vyšší, jelikož mimo Evropu je zdravotní péče často velmi nákladná. Platí to především pro USA, Kanadu nebo Nový Zéland. Astronomických účtů za ošetření se ale můžete dočkat třeba i v Thajsku nebo Indonésii.

Tři balíčky cestovního pojištění od PVZP

Cestovní pojištění od PVZP nabízí tři balíčky, ze kterých lze vybírat – Mini, Standard a Nadstandard. Balíček Mini se hodí, když jedete do nejbližších zemí a na velmi krátkou dobu, pro cesty po Evropě je dostačující balíček Standard. Pokud se vydáváte mimo Evropu, je vhodné zvolit balíček Nadstandard, který disponuje pojistným limitem 250 milionů korun v případě léčebných výloh a nově 25 milionů korun v případě pojištění odpovědnosti (způsobíte někomu újmu na zdraví nebo na majetku). Maximální balíček (Nadstandard) se hodí i pro případ, že chcete mít stoprocentní ochranu a jistotu při svých cestách, ať už se vydáte kamkoliv. A to platí i v Evropě – nemusíte mít obavy, že třeba uvíznete v karanténě.

Prohlédnout si balíčky

 

Limit pojistného plnění: Určuje maximální částku, kterou pojišťovna vyplatí v případě, že nastane pojistná událost, na kterou se pojištění vztahuje. Tento limit může být stanoven například pro náklady na léčbu, úrazy, ztrátu zavazadel, odpovědnost za škodu způsobenou třetí osobě atd.

Relax nebo sport aneb Na co jsou připojištění?

Při sjednání pojištění je potřeba myslet i na to, co budete na dovolené dělat, a uzpůsobit tomu výběr připojištění, především pokud neplánujete ležet celou dobu u bazénu. Stále populárnější jsou nejrůznější adrenalinové aktivity, na které se vyplatí při sjednání pojištění brát ohled. V případě, že by se něco stalo, by vás jejich provozování bez připojištění mohlo dostat do velmi nepříjemné situace.

V nabídce cestovního pojištění od PVZP je ale i celá řada dalších připojištění, která si můžete navolit dle typu vaší dovolené. V letošním roce navíc došlo k aktualizaci limitů a drtivá většina byla navýšena, aby bylo o klienty postaráno za všech okolností.

Mezi často volená připojištění patří například připojištění zásahu horské služby, spoluúčasti/kauce u zapůjčeného vozidla nebo připojištění Bezstarostná jízda pro případ, že vyrážíte na dovolenou vlastním autem. K balíčku Nadstandard si můžete zvolit dvě připojištění zdarma a na každé další získáte slevu 25 % (nevztahuje se na Bezstarostnou jízdu a pojištění storna).

Chci více informací

 


Připojištění (též nazývané jako doplňkové pojištění) u cestovního pojištění: další krytí rizik, která nejsou zahrnuta v základním pojištění. Připojištění lze sjednat pro různé rizikové situace, jako například sportovní aktivity, zvýšené riziko úrazu nebo nemoci, ztrátu nebo krádež elektroniky nebo cenných předmětů, storno cesty atd.

Asistenční služba – hraje roli?

Při rozhodování o cestovním pojištění může hrát roli i to, jaká asistenční služba bude případně řešit vzniklou pojistnou událost. Při výběru vezměte v potaz pověst dané asistenční služby, a jakými světovými jazyky se domluví.

Pokud na své cestě onemocníte nebo se vám stane úraz, je důležité okamžitě kontaktovat asistenční službu, která vám poskytne informace o ověřených zdravotnických zařízeních a poradí vám, jak postupovat dále. U PVZP zajišťuje asistenční služby renomovaná společnost Axa Assistance, která v případě obtíží vyhledá a doporučí lékaře v nejbližším okolí, a dokonce domluví i termín vaší návštěvy.

Pokud se nacházíte v situaci, kdy asistenční službu sami kontaktovat nemůžete (např. jste v bezvědomí), je třeba aby ji kontaktoval některý váš spolucestující. Máte-li u sebe kartičku pojištění, zdravotnická zařízení jsou zvyklá asistenci sama kontaktovat.

Pro všechny případy je dobré u sebe mít vytištěnou kartičku cestovního pojištění nebo ji mít uloženou v mobilu. Takto běžně funguje i cestovní pojištění od PVZP. Přímo na smlouvě naleznete QR kód, který po naskenování uloží veškeré údaje o pojištění do vašeho mobilního telefonu.

 

Chci cestovko od PVZP

 

Pokud si chcete být jisti, že jste pro svou cestu vybrali to pravé cestovní pojištění, ozvěte se nám. Rádi s vámi jednotlivé parametry projdeme.