Úvod Blog Výbava auta na cesty není jenom trojúhelník a lékárnička

Výbava auta na cesty není jenom trojúhelník a lékárnička

Výbava auta na cesty není jenom trojúhelník a lékárnička

Všem účastníkům silničního provozu samozřejmě přejeme, aby byla jejich povinná výbava v top stavu, jejich účast v dopravě probíhala hladce a nemuseli řešit žádné nepříjemnosti. Věděli jste ale, že povinnou výbavu netvoří jenom výstražný trojúhelník, reflexní vesta a autolékárnička? Co všechno je třeba mít na paměti, když vyrážíte na silnice? Co musí vaše auto splňovat?

Co obsahuje povinná výbava pro Česko v roce 2023 a co je naprosto nezbytné mít ve voze?

 

1. Výstražný trojúhelník

V autě musíte za všech okolností vozit výstražný trojúhelník. Slouží k zajištění bezpečnosti provozu tím, že se umisťuje na vozovku, aby signalizoval přítomnost vozidla, které po dobu nouzového stání tvoří překážku v silničním provozu. Trojúhelník se umisťuje do vzdálenosti nejméně 50 metrů od vozidla, na dálnici je to 100 metrů.
Tip: Za snížené viditelnosti je dobré obohatit o výstražné světélko.

2. Reflexní vesta

Reflexní vesta je bezpečnostní vesta, která je vyrobená z materiálů s vysokou odrazovostí, a proto je vidět i z velké dálky nebo v jinak nepřehledné situaci. V případě, že se dostanete do nepříznivé dopravní situace, nikdy nevystupujte z auta bez vesty.
Tip: Je lepší si vybrat zelenou než oranžovou barvu vesty, protože zelené nosí policie a budí větší pozornost.

3. Autolékárnička

V autě musíte mít k dispozici zdravotnický materiál pro poskytnutí první pomoci. Byť se tento materiál zdánlivě nemůže zkazit, je třeba dbát i na to, zda není vaše autolékárnička po datu spotřeby.
Tip: Trochu jsme si zvykli, že lékárnička je jen „věc“, která se ukazuje policii. Je dobré si připomenout hlavní smysl lékárničky – efektivně ošetřit zranění. Představte si, že z obsahu lékárničky budete muset ošetřit sebe nebo svou rodinu. Tupé nůžky, kterými nepůjde rozstřihnout obvaz nebo košile, vám u vaší krvácející ruky na klidu nepřidají.

4. Vybavení na výměnu kola

Ve voze musíte mít náhradní kolo (rezervu), jíž lze vyměnit za poškozenou pneumatiku. V případě, že ve vašem autě není místo pro rezervu, musíte mít ve voze sadu na opravu pneumatiky (obvykle pěnová výplň). Pro výměnu poškozené pneumatiky je zásadní klíč na kola a zvedák (hever), které jsou rovněž součástí povinné výbavy každého automobilu.
Tip: Pokud nemáte ve vozidle rezervní kolo, ověřte si, že máte kvalitní asistenci pro odtah při poruše. Může se totiž stát, že pěna nepomůže a vozidlo se musí odtáhnout.

 

Co je dále považováno za povinné vybavení?

5. Světelná a zvuková signalizace

Auto musí být vybaveno minimálně dvěma předními a dvěma zadními světly, blinkry, mlhovkami, brzdovým světlem a klaksonem na troubení.
Tip: Zejména v zimě nezapomínejte jednou za čas očistit světla a mlhovky navlhčeným hadříkem. Špinavý světlomet velmi snižuje dohlednost, protože zkrátka málo svítí.

6. Doklady

Vždy, když řídíte auto, musíte u sebe mít platný řidičské průkaz. Je to doklad, který vás opravňuje vozidlo řídit. Aby se vozidlo mohlo účastnit provozu, je potřeba, aby mělo rovněž platný technický průkaz a prošlo technickou kontrolou na stanici technické kontroly (jednou za dva roky). Vozidlo musí být též pojištěno tzv. povinným ručením, což je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
Tip: Bez platného povinného ručení nikdy nevyjíždějte, hrozí, že v případě nehody budete platit statisíce.

7. Protihlukové zařízení

Protihlukové zařízení (jinými slovy zejména výfuk) u aut slouží k omezení hluku, který vozidlo produkuje při jízdě. Jedná se o speciální zařízení, které snižuje hlučnost z výfukového systému, brzdového systému a pneumatik. U nás musí být protihlukovým zařízením vybaveny některé motocykly, nákladní automobily a autobusy.
Tip: Když vidíte, že se z výfuku odlupuje rez, je čas vyrazit do servisu. Nevyplatí se spoléhat na to, že výfuk ještě chvíli vydrží. Většinou se fatálně pokazí (upadne), když se to nejméně hodí (třeba na dálnici).

8. Zimní výbava

V České republice platí povinnost mít v období od 1. listopadu do 31. března na vozidlech zimní pneumatiky. Tato povinnost platí pro všechna motorová vozidla s výjimkou motocyklů. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik musí být 4 milimetry.
Tip: Myslete na své bezpečí: 4 milimetry sice mohou stačit v Praze, ale cestu na hory s nimi neriskujte. Na horách kolikrát nestačí ani 8 milimetrů, a tak se pak nasazují řetězy.

9. Bezpečnostní pásy

Všechna sedadla ve vašem voze musí být opatřena plně funkčními bezpečnostními pásy.
Tip: Před každou cestou zkontrolujte, že jsou pásy funkční a zapnuté.

10. Dětské autosedačky

Děti do 150 centimetrů výšky a 36 kilogramů váhy je možné v autě přepravovat pouze za použití dětských autosedaček, které odpovídají věku a hmotnosti dětí.
Tip: Děti rostou jako z vody, nezapomeňte včas pořídit větší autosedačky. Některé pojišťovny (třeba PVZP) je mají pojištěné v rámci havarijního pojištění a je možné je nechávat i v autě, aby se nemusely z auta neustále vyndávat a zase do něj umisťovat.

11. Volitelné bezpečnostní prvky

Ve voze můžete vozit jakékoliv další bezpečnostní prostředky, díky kterým se budete cítit bezpečněji – hasicí přístroj, baterku (nebo stačí mobil), alkohol tester, kanystr, sněhové řetězy, lopatu na sníh. Když jedete na dlouhou cestu, nezapomeňte na vodu, sušenky a deku na ohřátí pro případ, že někde uvíznete. Většina řidičů má rovněž svoje auta pojištěná havarijním pojištěním.
Tip: Při hašení požáru auta většinou malý hasicí přístroj nestačí. Když pojede kolem tahač nebo autobus, zastavte ho. Mají ve výbavě větší hasicí přístroje. Ale hlavně myslete na své zdraví, při požáru vozidla vzniká jedovatý kouř. Když uvíznete na dálnici a nemáte co pít, zkuste poprosit řidiče kamionů o čaj. V kabině tráví hodně času a většinou ji mají dobře vybavenou.

 

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním?

Povinné ručení znamená, že když někomu způsobíte svým vozem škodu, odškodnění se zaplatí z vašeho povinného ručení. Naopak, když se vám stane nehoda (a to i bez cizí účasti), potřebujete na financování opravy havarijní pojištění. To ale není povinné, nýbrž volitelné. Nemáte-li sjednané havarijní pojištění a skončíte třeba v příkopě, opravu platíte ze svého.

Z povinného ručení se platí škody lidem, které nebo jejichž majetek svým vozidlem nabouráte. Toto pojištění mít musíte, a to dokonce i když vozidlo stojí jen na parkovišti. Zatímco havarijní pojištění, které vám zaplatí škodu na vašem autě, je zcela dobrovolné.

 

Povinná výbava v zahraničí

Než vyrazíte autem do zahraničí, je naprosto zásadní, abyste si zjistili, jaká je povinná výbava jak ve vaší destinaci, tak v zemích, jimiž budete projíždět. Mimo to si zkontrolujte detaily svého povinného ručení a/nebo havarijního pojištění. V případě nehody nebo poruchy tak budete hned vědět, co máte dělat, a vyhnete se zbytečnému stresu.
Tip: V každé zemi je legální něco jiného. Pokud přejedete západní hranice zpět do ČR s 0,4 alkoholu v krvi, hned se stáváte pachatelem přestupku, zatímco jinde to nevadí.

Neomezená asistenční služba

Pro cestovatele, kteří se vydávají na cesty svým vozem, nabízí PVZP neomezenou asistenční službu. Jedná se o připojištění k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění, které se kdykoliv postará o vás i vaše vozidlo, a to jak v ČR, tak v Evropě. Zajistí nejen opravu vašeho vozidla, ale i ubytování nebo náhradní vozidlo až na 10 dní.