Toník díky zodpovědným firmám pomohl s autem pro autistického Péťu

(Moravičany 16. 4. 2019) – Symbolickým předáním dvousettisícového šeku a klíčků od auta šťastně skončil původně katastrofický příběh. Makléřská firma Allrisk a Pojišťovna VZP, a. s. (PVZP) pohotově pomohly vyřešit situaci zoufalé rodiny s nefunkčním automobilem.

Dvanáctiletý Péťa Jochec s poruchou autistického spektra patří mezi první děti, které vzal pod svá křídla Nadační fond Toník. Rodina Jochecových je životně závislá na funkčním autě – maminka vozí Péťu denně do stacionáře a současně se stará o babičku s Alzheimerem. Když před pár dny přišli o opakovaně opravovaný automobil, byla to pro rodinu neřešitelná situace.

„Byla jsem opravdu zoufalá. Péťovi pobyt ve stacionáři prospívá, výrazně zlepšuje jeho stav. Když je naopak delší dobu jenom doma, roste jeho agresivita. Bez auta na vesnici nemůžeme fungovat,“ vysvětluje Soňa Jochecová.

Nadační fond Toník ale neměl dostatek prostředků, které by rychle umožnily pořídit rodině nové auto. Co s tak svízelnou situací? „Oslovili jsme konkrétní firmy, o kterých víme, že se hlásí ke společensky odpovědnému podnikání, a doufali, že aspoň někde narazíme na pochopení. Přiznám, že mě překvapilo, jak rychle všichni na těžkou situaci Jochecových reagovali,“ říká Jitka Kulhánková, předsedkyně Toníkovy správní rady.

Allrisk hned obratem nabídnul zánovní vůz Ford Focus k odprodeji za méně než polovinu původní ceny. Stejně tak velkorysý příspěvek poskytnutý PVZP umožnil Toníkovi automobil zaplatit a předat šťastné mamince Jochecové.

„Mám pro situaci rodiny velké pochopení, proto mě těší, že jsme Jochecovým mohli pomoct. Společenskou odpovědnost máme v krvi a navíc pomáhat lidem v nouzi je naším každodenním chlebem,“ vysvětluje Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP, a. s.

Stejně vstřícně reaguje i Ondřej Polák, člen představenstva Allrisku: „Těší mě, že jsme mohli podat pomocnou ruku. Sami se snažíme být svým klientům spolehlivým partnerem, proto víme, že v nouzi člověk nejvíc ocení rychlou reakci.”

„Allrisku i Pojišťovně VZP jsme ohromně vděční za tak rychlou reakci,“ děkuje Jitka Kulhánková, šéfka správní rady nadačního fondu.