Úvod Blog Co je to chytrá domácnost a jak vás ochrání před vloupáním + bonus

Co je to chytrá domácnost a jak vás ochrání před vloupáním + bonus

Co je to chytrá domácnost a jak vás ochrání před vloupáním + bonus

Chytrá domácnost (smart home) umožňuje propojovat různá zařízení a systémy v domácnosti s internetem a s nějakou aplikací ve vašem telefonu. Díky tomu můžete se svojí domácností „komunikovat“, když jste doma, ale i když doma nejste. Na dálku lze ovládat například osvětlení, topení, klimatizace, zabezpečovací systémy, spotřebiče jako pračka nebo myčka, audio nebo video. Přinášíme vám několik tipů, jak pomocí chytré domácnosti zabezpečit svůj domov, a předejít tak vloupání a řešení pojistných událostí.
 

Chytré zámky

Chytrý zámek se otevírá pomocí přístupových karet, PIN kódů nebo na dálku přes chytrý telefon. Zámky vám umožní poskytnout dočasný přístup do vašeho bytu nebo domu například řemeslníkům nebo přátelům, a to vše s možností monitorování a sledování, kdo a kdy vstupuje či opouští váš domov.
 

Chytré kamery

Chytré kamery jsou skvělým nástrojem pro monitorování vaší domácnosti. Mohou vás upozornit na pohyb nebo neobvyklou aktivitu ve vašem domě nebo na pozemku. Můžete díky nim sledovat dění kolem svého domu prostřednictvím chytrého telefonu, ať už jste kdekoliv na světě. Některé chytré kamery disponují reproduktorem, přes který můžete zloděje vystrašit.
 

Chytré senzory

Do této kategorie ochrany domácnosti patří detektory kouře nebo plynů, které vám mohou poslat okamžitou notifikaci, případně hned zavolat konkrétní jednotky integrovaného záchranného systému. Existují i senzory pro detekci zlomu skla (rozbití oken), pohybu nebo záplav.
 

Chytré bezpečnostní systémy

Tyto systémy kombinují různé prvky, jako jsou chytré kamery, senzory pohybu, chytré zámky a alarmy, a propojují je do jedné integrované sítě. V případě pohybu nebo neoprávněného vstupu vám přijde upozornění na váš chytrý telefon nebo se spustí alarm. Některé chytré systémy umožňují vytvoření falešných scénářů, které simulují přítomnost osob ve vašem domě. Například se mohou zatáhnout venkovní rolety, zapnout světla nebo se může ozývat křik z reproduktorů. To může odstrašit potenciální zloděje.
 

Chytré osvětlení

Můžete si nastavit programy, které zapínají a vypínají světla v různých místnostech domu, i když jste pryč. To vytváří iluzi obývaného domova a znemožňuje zlodějům určit, zda jste doma, nebo ne. Některé systémy chytrého osvětlení lze ovládat pomocí aplikace na chytrém telefonu, takže můžete osvětlení přizpůsobit svým potřebám a jednoduše jej zapnout nebo vypnout, když se vrátíte domů. Chytré osvětlení je výborná funkce i pro vaše běžné dny. Můžete si nastavit, že se vám v ložnici rozsvítí světlo třeba v 7:00 hod., a to vám výrazně zjednoduší vstávání zejména v zimních měsících, kdy se vstává ještě za tmy.
 
Chytrá domácnost zvyšuje bezpečnost vašeho majetku, přináší klid a pocit pohodlí. Všechny nástroje chytré domácnosti spadají pod vybavení domácnosti, které lze pojistit. Nabízíme produkt Pojištění majetku a odpovědnosti občanů, který kryje nejen vaše chytrá zařízení, ale také kompenzuje škody, kdyby se k vám přece jen někdo vloupal.

 

Pojištění majetku a odpovědnosti občanů

 

Existují vozidla, která se řídí sama? A dají se pojistit?

 
S chytrou domácností může přijít nutkání pořídit si i autonomní vozidlo, tj. vozidlo, které se řídí samo. V současné době zatím na silnicích fungují jen auta s částečnou automatizací (napr. adaptivní tempomat, parkovací asistent, asistence při udržování v jízdním pruhu atd.). V této fázi je odpovědnost za nehodu a následné škody přisuzována člověku, který řídí auto. Tyto asistence slouží pouze jako podpora řidiče a stále je při jízdě potřeba jeho plná pozornost a schopnost okamžitě reagovat na nepředvídatelné situace. Autonomní auta s částečnou automatizací lze pojistit stejným havarijním pojištěním jako běžná vozidla.
 
U nás nabízíme Pojištění vozidel Jízda, se kterým si můžete sjednat povinné ručení a havarijní pojištění.
 
K těmto pojištěním máme nově v nabídce Neomezenou asistenci, která vás nenechá ve štychu a zařídí odtah, opravu, odvoz a spoustu dalšího kdekoliv po Česku i v Evropě.
 

Pojištění vozidel Jízda

 

Budoucnost autonomních vozidel a revoluce v pojištění

Další fáze vývoje autonomních vozidel budou znamenat revoluci v pojištění vozidel. Nejprve bude potřeba nastavit legislativní pravidla a podle toho upravit pojišťovací produkty. V tuto chvíli se můžeme podívat na rozdělení úrovní autonomních vozidel podle sdružení SAE (Society of Automotive Engineering). V běžném provozu jsou nyní vozy s prvky autonomního řízení 2. úrovně.
 

  • Úroveň 1: Auto hlídá, zda jedete ve svém jízdním pruhu, a v případě překročení vás upozorní. Tento asistent by měl chránit před mikrospánkem. – Odpovědnost nese řidič.
  • Úroveň 2: Zapnete adaptivní tempomat a zároveň asistenta jízdních pruhů. Auto se chová jako „autopilot“, ale kontroluje, jestli máte ruce na volantu. – Odpovědnost nese řidič.
  • Úroveň 3: Zapnete autonomní režim a můžete si číst nebo telefonovat. Řízení musíte převzít, když vás k tomu auto vyzve. – Výrobce definuje podmínky, ve kterých tato autonomie platí, a v těchto podmínkách přebírá odpovědnost.
  • Úroveň 4: Výrobce musí zajistit, aby nouzový manévr v případě výpadku upozorňovacích senzorů udělalo auto samo. – Zatím existují jen prototypy, podmínky je třeba definovat.
  • Úroveň 5: Úplná autonomie, vozidlo musí bezpodmínečně samo fungovat kdekoliv a za každého počasí. – Zatím existují jen prototypy, podmínky je třeba definovat.

 
Do budoucna bude s rozvojem autonomního řízení vozidel nutné právně nastavit, kdo bude nést odpovědnost za nehody a škody, a podle toho přizpůsobit pojištění. Je možné, že by odpovědnost mohla být rozdělena mezi výrobce autonomního vozidla a řidiče. V případě nehody by bylo totiž obtížné zjistit, zda za ni nese vinu řidič, nebo selhala technologie. Jak to ale skutečně bude, zatím můžeme jen předpokládat.