Úvod Blog 8 tipů, jak začít běhat a vydržet u toho + 7 dílů školy běhu s Martinem Koukalem

8 tipů, jak začít běhat a vydržet u toho + 7 dílů školy běhu s Martinem Koukalem

8 tipů, jak začít běhat a vydržet u toho + 7 dílů školy běhu s Martinem Koukalem

Běhání je skvělý způsob, jak se udržovat zdravý a fit. Pokud jste se nikdy dříve běhání nevěnovali, mohou pro vás začátky být poněkud zdrcující, ale s trochou trpělivosti a disciplíny se za pár kilometrů můžete nadšencem do běhání skutečně stát.
Zde je několik tipů, jak na to.

 

1. Vyberte si správné boty

Kvalitní běžecké boty jsou pro pohodlný a bezpečný běh nezbytné. Pokud si pořídíte úplně nové boty, noste je chvíli doma, aby se trochu „ochodily“ a vy jste domů nepřiběhli s puchýři. Pro začátek vám stačí jakékoliv středně kvalitní boty určené na běh, ve kterých se budete cítit pohodlně a bezpečně.

2. Sestavte si plán

Je důležité mít jasný plán, jak budete při tréninku postupovat. A toho se držet. Začněte s krátkými intervaly běhu a střídejte je s chůzí. Intervaly postupně prodlužujte. Zpočátku sice více ujdete, než uběhnete, ale nebojte se, když vytrváte, poměr se obrátí ve prospěch běhu, až nakonec zjistíte, že jste celou dobu běželi.

3. Vytyčte si, kolik kilometrů nebo jaká trasa je vaším cílem

Když si řeknete, že dneska uběhnete trasu kolem rybníku nebo třeba pět kilometrů, dodržte to. Vzdálenosti navyšujte podle toho, jak se bude zlepšovat vaše kondice.

4. Dávejte si pauzy

Nic není třeba uspěchat a málokomu jde všechno hned napoprvé. Nevystavujte své tělo přílišnému stresu. Dávejte si pauzy, abyste si mohli odpočinout a zotavit se. Běhejte tak, jak je vám to příjemné. Nezapomeňte – zásadní je radost z pohybu. Když vám běhání nebude dělat radost, je nepravděpodobné, že u něho zůstanete.

5. Zlepšujte svou techniku

Správná technika běhu vám pomůže běhat rychleji a efektivněji, aniž byste se unavili nebo si ubližovali. Důkladně se dopředu seznamte s technikou běhu a snažte se ji dodržovat. Můžete se podívat na instruktážní videa na internetu nebo třeba vyběhnout individuálně nebo ve skupině s trenérem, který vás upozorní na případné nedostatky.
PVZP pro vás v rámci charitativních běhů PVZP FénixRun natočila Školu běhu s mnohonásobným šampiónem v běhu na lyžích Martinem Koukalem, který je zdatným běžcem a trenérem i bez běžek. Naučte se s Martinem během sedmi tréninků, jak správně běhat!

6. Sledujte svůj postup

Zaznamenávejte si své výsledky. Uděláte si jasný obrázek o tom, jak si vedete a co je potřeba zlepšit. Můžete využít celou řadu mobilních aplikací, chytré nebo i obyčejné hodinky. Důležité je sledovat svůj progres, ať už na papíře, nebo za použití chytrých technologií.

7. Buďte trpěliví

Běhání není věc, kterou si dokonale osvojíte přes noc. Prvních pár tréninků může být velká dřina a je možné, že vás budou nohy bolet ještě pár dní, než si zvyknou na nový druh pohybu.

8. Motivujte se závoděním

Závodní atmosféra je plná adrenalinu a vzrušení a dokáže vás vybudit k výkonům, o nichž se vám za normálních okolností ani nesnilo. Běháte krátké tratě? Najděte si závod, který odpovídá vzdálenostem, na které jste zvyklí. Cítíte se na maraton? Jděte do toho!

Tip!

PVZP pořádá v rámci běžeckého seriálu Běhej lesy charitativní běhy PVZP FénixRun, které si lze zaběhnout v osmi malebných lokalitách České republiky nebo virtuálně kdekoliv a kdykoliv až do 23. 9. 2023. Když si vyberete jeden (nebo více) běh/ů PVZP FénixRun, váš dobrý pocit z toho, co děláte, se ještě znásobí – uděláte něco pro svoje zdraví, dostanete krásnou medaili a váš příspěvek za startovné pomůže jedné z deseti neziskovek, které jsou letos v rámci PVZP FénixRun podpořeny.

 

 

 

Jak nepolevit a u běhání vydržet

Chcete-li u běhání zůstat, doporučujeme držet se svého plánu. I když se vám nechce, běžte se v čas stanovený pro běhání alespoň projít. Budete se cítit dobře z pobytu a pohybu na čerstvém vzduchu. A kdo ví?! Třeba v sobě motivaci k běhu přece jenom najdete.

Zdravý životní styl je základ prevence

Pravidelné běhání je stejně jako jakýkoliv jiný pravidelný pohyb jedním z mnoha střípků, které dohromady tvoří skládanku zdravého životního stylu. A zdravý životní styl je zase základním stavebním kamenem prevence. Když žijete zdravě, významně u sebe snižujete možnost vzniku vážných onemocnění nebo civilizačních chorob.

 

Pojištění jako prevence finančních problémů

Pojištění vás sice neochrání před vážnými nemocemi nebo úrazem, ale když k těmto nešťastným událostem dojde, podá vám pomocnou ruku. Zatímco pojištění pro případ závažných onemocnění Fénix vám v případě vážné nemoci poskytne jednorázovou výplatu až 2,5 milionu korun, úrazové pojištění vám poskytne finanční kompenzaci po dobu rekonvalescence a/nebo v případě trvalých následků.