Úvod Blog Prevence úrazu: Chrániče, helma i úrazové pojištění

Prevence úrazu: Chrániče, helma i úrazové pojištění

Prevence úrazu: Chrániče, helma i úrazové pojištění

Sport je nejen zábavný, ale také důležitý pro udržování sebevědomí, zdraví a kondice. Ať už se vy, nebo vaše děti věnujete jakémukoli aktivnímu vyžití, neměli byste zapomínat na ochranu a bezpečnost a riziko úrazu se tak pokusit minimalizovat.
 
Kvalitní helma, chrániče kloubů, ochranné brýle, správně padnoucí boty, ochrana kotníků a další vybavení vás ochrání před tvrdými nárazy a pády, dodají vám jistotu. A když se nebojíte, podáte lepší výkon. I přes veškerá bezpečnostní opatření se ale mohou stát nepředvídatelné věci, a proto se pro úplný komfort vyplatí investovat i do úrazového pojištění.
 
Úrazové pojištění samo o sobě úrazu nezabrání ani jej nezmírní, ale dokáže vám zajistit kvalitnější léčbu a rehabilitaci, finančně kompenzovat zdravotní újmu a dorovnat příjem pro zachování vaší obvyklé životní úrovně. Úrazové pojištění tedy funguje jako preventivní opatření, abyste v případě úrazu nezůstali na holičkách – jak zdravotně, tak finančně.
 

Více o úrazovém pojištění

 

Jaké ochranné prvky na sport pořídit?

Každý sport má svá specifika, s nimiž se pojí i to, jaké bezpečnostní prvky je vhodné zvolit. Platí ale, že je třeba vždy primárně chránit nejohroženější části těla. Zde je několik sportů a doporučených chráničů pro každý z nich:

Cyklistika: Ochrana hlavy a končetin

Nejdůležitějším ochranným prvkem pro cyklisty je přilba, která by měla být nošena při každé jízdě na kole. Chrání hlavu před vážným zraněním v případě pádu nebo při srážce. Dále je také doporučeno používání cyklistických rukavic a kolenních chráničů.

Fotbal: Ochrana nohou

Pro fotbalisty jsou nejdůležitější chrániče nohou a kloubů – zejména holení, které chrání před údery a nárazy. Dále se doporučuje používat chrániče kotníků, aby se minimalizovalo riziko vzniku výronů a podvrtnutí.

Hokej: Chrániče od hlavy až k patě

Hokej je fyzicky velmi náročný sport s vysokým rizikem vzniku zranění. Hráči hokeje by měli nosit celou řadu chráničů. Helmu s maskou a chráničem zubů, chrániče ramen, loktů, chrániče holení, rukavice a bederní pás. Tyto chrániče pomáhají chránit hráče před nárazy pukem, údery hokejkami a zmírňují dopad tělesného kontaktu s ostatními hráči.

Basketbal: Zápěstí a kotníky

Jelikož je basketbal sportem s častým fyzickým kontaktem a skoky, je při něm důležité chránit zápěstí a kotníky. Proto se doporučuje nošení návleků na zápěstí a kotníky, které poskytují podporu a ochranu při různých pohybech a skocích.

Skateboarding: Hlava, lokty, kolena

Nedílnou součástí skateboardingu je provádění různých triků a skoků, při kterých se občas padá z větších výšek na tvrdé povrchy, například na beton. Zásadním chráničem je přilba, která při pádech chrání hlavu před vážným poraněním. Dále se doporučuje používat chrániče loktů, kolen a ochranné rukavice nebo chrániče zápěstí.

In-line bruslení: Hlava, ruce, kolena

Při in-line bruslení je důležité chránit hlavu a končetiny, neboť může nastat pád při vysoké rychlosti na tvrdý povrch. Doporučuje se nošení přilby, chráničů rukou (zápěstí), loktů a kolen. Tyto chrániče snižují riziko zranění při pádech a kolizích.

Lyžování a snowboarding: Hlava, páteř, končetiny

Zimní sporty, při kterých se jezdí vysokou rychlostí, vyžadují ochranu hlavy, páteře a končetin. Základním chráničem při lyžování a snowboardingu je helma, dále se doporučuje používat chrániče kolenních kloubů, holení a chránič páteře, které pomáhají chránit klíčové části těla před následky nárazů a pádů na sjezdovce.

Jízda na koni: Hlava, střed těla, kolena

Jízda na koni vyžaduje nejen správnou techniku, ale také ochranu pro jezdce. Nezbytným chráničem je přilba, dále se doporučuje pořídit chránič páteře, hrudníku a chrániče kolen.

Zápasení: Hlava, končetiny a zuby

Při zápasení je typický přímý kontakt mezi zápasníky, při kterém často dochází ke kontaktu s tvrdým povrchem. Je důležité chránit hlavu, uši, ruce a kolena. Nezbytnými chrániči jsou přilba, chrániče uší, chrániče rukou, loktů a kolen. Důležitý je také chránič zubů a suspenzor.

Box: Hlava, hrudník, končetiny, kolena

Box vyžaduje silnou ochranu hlavy a těla. Důležitá je helma, chránič zubů, bandáže rukou a suspenzor. Doporučuje se i chránič hrudníku a chrániče kolen.
 
Před zahájením jakéhokoliv sportu je vhodné se poradit s odborníky nebo trenéry, kteří vám pomohou vybrat správné chrániče a vybavení pro danou aktivitu.
 
Většině úrazů se dá předcházet, ale i tak se jim občas nelze vyhnout. Nedílnou součástí prevence by mělo být i úrazové pojištění jak pro vás, tak pro vaše děti. Děti mohou mít od narození až do 16 let od PVZP úrazové pojištění Medvídek, v rámci něhož lze připojistit i nebezpečné a extrémní sporty. V rámci letní akční nabídky lze pro děti až do 17 let (včetně) sjednat pojištění Medvídek Léto, které se vztahuje i na běžné rekreační sporty. Nechte děti užívat si letní dobrodružství s Medvídkem.

Dětské úrazové pojištění Medvídek

 

10 tipů prevence úrazů

  1. Před cvičením si sundejte prstýnky, řetízky, náramky, dlouhé náušnice apod.
  2. Vždy se před cvičením rozcvičte a po cvičení protáhněte.
  3. Sportujte na bezpečných místech, která jsou k sportování určena (není vhodné hrát fotbal na ulici).
  4. Kontrolujte své pohyby, tak abyste neublížili sobě ani ostatním.
  5. Nepřeceňujte své síly.
  6. Používejte ochranné pomůcky (rukavice, brýle, přilba, záchranná vesta, chrániče apod.).
  7. Pravidelně kontrolujte své vybavení.
  8. Učte se správnou techniku cviků, ale i pádů.
  9. Posilujte psychomotorické vlastnosti. Zařaďte cviky na rovnováhu, rychlost, vytrvalost, pružnost a obratnost.
  10. Nezapomeňte na úrazové pojištění.

 

Více o úrazovém pojištění