Úvod Blog Horská turistika s jistotou a v bezpečí

Horská turistika s jistotou a v bezpečí

Horská turistika s jistotou a v bezpečí

Letní měsíce otevírají nové možnosti pro turistiku, odpočinkové i aktivní pobyty. Hory, které patří mezi oblíbené destinace, nabízejí nepřeberné možnosti volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie. Na své si přijdou milovníci túr, ale i procházek méně náročným terénem a cykloturistiky.

Hory zalité sluncem jsou nádhernou scenérií, ale podceňovat jejich sílu se určitě nevyplácí. Počasí, zrádný terén, přecenění sil mohou vést k fyzickému vyčerpáni nebo úrazu.

Pro bezpečné chování v horském terénu se vyplatí si připomenout a dodržovat desatero zásad Horské služby.

  1. Vždy pečlivě naplánovat trasu túry a vybavení na ni (nezapomenut na léky). Túru plánovat podle fyzické a psychické kondice nejslabšího ze skupiny.
  2. S předstihem získat co nejvíce informací o prognóze počasí, sněhové a lavinové situace.
  3. Před odchodem na túru předat informace o trase a předpokládané době návratu. Tempo na túře zvolit podle nejslabšího ze skupiny.
  4. Správně používat mapu, znát druhy značení turistických cest specifické pro jednotlivá pohoří.
  5. Znát typy výstražných tabulí a jejich význam.
  6. Nepohybovat se mimo značené cesty.
  7. Mít s sebou lékárničku a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.
  8. Znát kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Mít vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.
  9. Znát zásady chování pro případ zbloudění, pádu laviny, nebo zřícení v exponovaném terénu.
  10. Nikdy nepodceňovat hory a nevystavovat nezodpovědným chováním do nebezpečí sebe ani ostatní.

Zdroj: www.horskasluzba.cz/

 

Jak si přivolat pomoc

Pokud Vás i tak hory překvapí, ztratíte se, zraníte se či se například vinou počasí dostanete do naléhavé situace, nezbývá než volat Horskou službu. Horskou službu v České republice kontaktujte na čísle 1210, v příhraničí nezapomeňte přidat českou předvolbu +420. Pro krizové situace se vyplatí mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, která přivolá pomoc stiskem jediného tlačítka. Poslouží nejen v Česku ale i v zahraničí, kde kontaktuje místní záchranné složky a nasdílí jim informace o poloze a zdravotním stavu.

Jaké zvolit pojištění

Součástí nezbytného balíčku na tuzemskou dovolenou by proto ideálně mělo být i Pojištění zásahu horské záchranné služby. Je součástí pojistného produktu Český turista, který můžete sjednat u PVZP. V případě Pojištění zásahu horské záchranné služby máte na výběr v rámci dvou balíčků, Výlet a Túra, s pojistným plněním 70 000 a 120 000 Kč.

 

Zjistit více o Českém turistovi

 

PVZP ale nezapomíná ani na cesty do zahraničí. Pro dovolenou na horách v cizině nabízí k produktu Cestovní pojištění do zahraničí možnost Pojištění zásahu horské záchranné služby formou připojištění.

 

Zjistit více o cestovním pojištění do zahraničí

 

Pokud tedy musíte využít pomoci horské záchranné služby, ať už jde o převozy, vyhledávání, pátrání a záchranné akce, kdy nedošlo k zdravotní újmě, s produktem PVZP Pojištění zásahu horskou záchrannou službou získáte při pobytu v horách tuzemských i zahraničních skutečného pomocníka a jistotu, že nejste v tíživé situaci sami.

Jak pojištění sjednat?

Než vyrazíte na vysněnou cestu, seznamte se s dalšími podrobnostmi nabízeného produktu PVZP. Z pohodlí domova můžete cestovní pojištění po Česku i do zahraničí sjednat on-line.

 

Sjednat online