Úvod Blog Základ bezpečného zimního sportování: Úrazové pojištění a správná výbava

Základ bezpečného zimního sportování: Úrazové pojištění a správná výbava

Základ bezpečného zimního sportování: Úrazové pojištění a správná výbava

Zima je tu a s ní i sezóna lyžování, běžkování, snowboardingu. Ať už jste začátečník, nebo zkušený sportovec, správná výbava a úrazové pojištění tvoří stěžejní kombinaci pro vaši bezpečnost a pohodu při zimním sportování.

Proč je úrazové pojištění důležité?

Lyžování a snowboarding patří obecně mezi sporty s vyšším rizikem úrazů. Úrazové pojištění vás sice neochrání před ledovou plotnou na sjezdovce nebo vypnutím vázání a následným karambolem, ale ochrání vás v případě zranění před finančními dopady, které mohou souviset s léčbou a rekonvalescencí. Můžete ho využít na pokrytí nákladů na léčbu nad rámec veřejného zdravotního pojištění (nadstandardní služby a materiály) a v některých případech i ztrátu příjmů v důsledku pracovní neschopnosti.

Jak vybrat správné úrazové pojištění?

  • Zjistěte si rozsah krytí: Ujistěte se, že pojištění pokrývá všechny typy úrazů, které by mohly nastat při vašich plánovaných aktivitách. Zajímejte se o to, zda pojištění pokrývá trvalé následky úrazu, pojištění denních dávek po dobu léčení úrazu, pojištění denních dávek v případě hospitalizace nebo i pojištění pro případ smrti.
  • Výše pojistného a pojistné částky: Informujte se, kolik budete platit a jaké jsou maximální výše pojistných částek. Vyšší pojistné částky obvykle znamenají vyšší pojistné, ale také lepší krytí.
  • Přečtěte si výluky a omezení: Zkontrolujte, zda vaše pojištění neobsahuje výluky nebo omezení, které by mohly ovlivnit vaši ochranu při konkrétních aktivitách.
  • Možnost připojištění: Zvažte, zda existuje možnost připojištění pro další rizika, která se vašich plánovaných aktivit mohou týkat. Pokud plánujete provozovat nebezpečné nebo rizikové sporty, bude připojištění nutností.

 

Seznam nebezpečných a rizikových sportů

 

  • Konzultace s odborníkem: Pokud si nejste jisti, co přesně potřebujete, nebojte se obrátit na odborníka. Poradí vám tu nejlepší variantu pojištění, která bude plně odpovídat vašim specifickým potřebám.
  • Flexibilita a možnost úprav: Zjistěte si, zda během trvání pojistky můžete provádět změny nebo úpravy podle svých aktuálních potřeb.

 

Více informací o úrazovém pojištění

 

Správná výbava na svah

Kvalitní výbava je při zimních sportech klíčová jak pro maximální výkon, tak pro vaši bezpečnost – je prvním krokem k zajištění pohodlného zimního sportování bez úrazů. Na co si dát pozor?

Kvalitní lyže/snowboard

  • Vázání: Vázání by mělo být správně nastaveno podle vaší váhy a schopností, aby vám lyže neplánovaně “nevypla” a vy se nekontrolovaně neřítili svahem.
  • Boty: Pohodlné a dobře padnoucí lyžáky nebo boty na snowboard jsou základem. Nesmí být ani příliš těsné, ani příliš volné. Mějte ale na paměti, že lyžáky nebo boty na snowboard se obvykle kupují o půl čísla až o jedno číslo větší, než jsou třeba vaše tenisky na denní nošení. 

Běžky

  • Správná délka běžek: Délka běžek by měla odpovídat vaší výšce a váze, ale také zvolenému běžkařskému stylu. 
    • Pro klasický styl běžkování jsou vhodné běžky přibližně o 20 až 30 centimetrů delší, než je vaše výška. Pokud jste například 170 centimetrů vysoký, měly by být vaše běžky dlouhé přibližně 190 až 200 centimetrů.
    • Pro bruslení zvolte kratší běžky, obvykle o 10 až 15 centimetrů delší, než je vaše výška. Pro osobu měřící 170 centimetrů by tedy běžky měly být v rozmezí 180 až 185 centimetrů.
  • Váha lyžaře: Kromě výšky je důležité brát v úvahu také váhu lyžaře. Větší váha vyžaduje tužší běžky, které se pod váhou neohýbají až příliš. Naopak lehčí lyžaři by měli volit měkčí běžky.
  • Úroveň dovedností: Začátečníci by měli volit delší běžky pro lepší stabilitu, zatímco zkušenější lyžaři mohou preferovat kratší běžky pro větší manévrovatelnost.

Ochranné vybavení

Při lyžování a snowboardingu je nesmírně důležité mít vhodné ochranné vybavení, které vás ochrání při pádech nebo jiných nečekaných situacích. Nikdy na něj nezapomínejte.

  • Helma je nezbytná pro ochranu hlavy. Měla by perfektně sedět a být specificky určená pro lyžování nebo snowboarding. Ujistěte se, že má certifikaci pro zimní sporty.
  • Lyžařské/snowboardové brýle chrání vaše oči před sluncem, větrem a sněhem. Měly by dobře sedět a být kompatibilní s helmou.
  • Chrániče zad poskytují ochranu pro páteř při pádech. Měly by být pohodlné a neomezovat vás v pohybu.
  • Rukavice s integrovanou ochranou zápěstí jsou obzvlášť důležité pro snowboardisty, kteří jsou více náchylní ke zranění rukou při pádech.
  • Vrstvené oblečení poskytuje izolaci a ochranu před mrazem. Mělo by být voděodolné a prodyšné, aby vás udrželo v teple a suchu.
  • Pokud se chystáte na lyžování mimo upravené sjezdovky (freeride a backcountry), je dobré s sebou mít lavinový vyhledávač, lopatu a sondu.

Investice do správného úrazového pojištění a kvalitní výbavy vás může ochránit před nepříjemnými následky úrazu a zvýšit vaše pohodlí na svazích. Pamatujte, že vaše bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. Užijte si zimní radovánky s klidem a vědomím, že jste dobře připraveni.

 

Více informací o úrazovém pojištění