Úvod Blog 5 tipů, jak předcházet únavě za volantem

5 tipů, jak předcházet únavě za volantem

5 tipů, jak předcházet únavě za volantem

Chystáte se autem na dovolenou do Chorvatska? Nebo na roadtrip po Evropě? Únava a mikrospánek můžou přijít během sekundy, zvlášť když si zapnete tempomat a jedete v noci po rovné silnici. Na vašem zdraví a bezpečí nám záleží a přejeme si, abyste dojeli na dovolenou bez nehod. Přinášíme vám tedy 5 tipů, jak předcházet únavě za volantem.

 

1. Dostatek odpočinku před cestou

Svou cestu začněte vyspáním „do růžova“. Před odjezdem si dopřejte minimálně 7–8 hodin kvalitního spánku. Špatně vyspaný řidič je k únavě za volantem mnohem náchylnější. Pokud plánujete cestu přes noc, může pro vás být obtížné usnout přes den. Zkuste si pustit meditační hudbu a jen tak ležet – i takto se dá odpočívat a načerpat slušné množství energie na cestu. Pořádně si odpočiňte obzvlášť, pokud jste měli v minulých dnech náročné pracovní tempo a do toho ještě spoustu balení a plánování. 

2. Naplánujte si pravidelné přestávky

Při dlouhých cestách je důležité dodržovat pravidelné přestávky. Doporučuje se zastavit každé 2–3 hodiny nebo po 200 kilometrech. Během přestávek se pořádně provětrejte, nadýchejte se čerstvého vzduchu a vyvětrejte i v autě. Protáhněte nohy, projděte se. Pokud se na to cítíte, udělejte si klidně pár dřepů, ať se vám pořádně rozproudí krev. To pomůže udržet vaši pozornost a snížit riziko únavy za volantem. Osvěžte se něčím sladkým, kávou nebo zeleným čajem. Nebo vším dohromady. Nezapomínejte cestou doplňovat pitný režim!

3. Sdílejte řízení

Pokud cestujete s někým, kdo vlastní řidičský průkaz a nebojí se řídit na delší vzdálenosti, naplánujte si to tak, že se při řízení budete střídat. Díky tomu budete mít možnost si odpočinout a zregenerovat se. Můžete se také vzájemně kontrolovat nebo konverzovat a udržovat tak jeden druhého v bdělém stavu a ve střehu.

4. Zkuste se vyhnout monotónnímu prostředí

Pokud jedete stovky kilometrů po rovné dálnici, můžete se cítit ospalí a snadno ztrácet pozornost. Máte-li strach, že nebudete dostatečně ostražití, zkuste místo dlouhých úseků dálnic zvolit zajímavější cestu s různorodými krajinnými scenériemi. Možná bude trasa trvat déle, ale i cesta může být cíl! Můžete se kochat výhledem, komentovat se spolucestujícími okolí a zastavit se po cestě na mnohem zajímavějším místě než na benzince.

5. Poslouchejte hudbu a zajímavý audioobsah

Pokud jedete sami nebo zrovna posádka nechce konverzovat, můžete si pustit svůj oblíbený playlist, podcast nebo audioknihu. Při výběru jen dejte pozor, ať hudba, nebo jiné audio není příliš uspávací.

Nikdy nezapomínejte na to nejdůležitější – bezpečnost. Pokud si začnete všímat, že jste velmi unavení nebo že se vaše pozornost začíná snižovat, zastavte na bezpečném místě a odpočiňte si.

 

Bez cestovka ani ránu

Ať už cestujete sami, nebo vás jede víc,  vždycky si s sebou přibalte cestovní pojištění, které vám bude krýt záda při každém dobrodružství. Nejen že vám proplatí léčebné výlohy, ale vztahuje se i na krádež věcí z auta, což se na roadtripu hodí. 

 

Balím si s sebou cestovko

 

V rámci cestovního pojištění od PVZP si můžete také pořídit připojištění Bezstarostná jízda, které se v případě poruchy vozidla postará o vás i vaše auto.

 

Vyrážím na Bezstarostnou jízdu