Úvod Blog 6 kroků, jak se zachovat v případě autonehody

6 kroků, jak se zachovat v případě autonehody

6 kroků, jak se zachovat v případě autonehody

Dopravní nehoda je událost, které se každý snaží ze všech sil vyhnout. Dali bychom ruku do ohně za to, že se většina řidičů chová na silnicích zodpovědně, dodržuje předpisy a důkladně pečuje o své auto, aby jezdilo spolehlivě a bezpečně. Jenže! Vždycky tady je to „jenže“.

I když budete ten nejopatrnější řidič, může vás na cestách potkat celá řada neočekávatelných nepříjemností. Prevence je základ, a to platí i co se týče pohybu v dopravě. Stejně jako byste měli mít v rámci preventivních opatření nejen sjednané pojistky (minimálně povinné ručení, ale doporučujeme i havarijní pojištění), také byste měli být informováni o tom, jak se chovat v případě dopravní nehody. Dali jsme pro vás dohromady 6 kroků, co dělat.

 

6 kroků, jak se zachovat v případě kritické dopravní situace

 

1. Vaše bezpečnost a zdraví je to nejdůležitější

Když se dostanete do kritické dopravní situace, v první řadě myslete na své vlastní bezpečí, bezpečí členů posádky a ostatních účastníků dopravy. Označte místo nehody výstražným trojúhelníkem a zapněte výstražná světla. Jste-li na dálnici, je žádoucí se co nejrychleji dostat do oblasti za svodidly.

V první fázi je nutné zjistit, jak na tom je vaše posádka, a v případě potřeby zajistit neodkladnou první pomoc (např. zastavení krvácení, resuscitace apod.) Vždy se nejprve věnujte osobám, které jsou v bezvědomí, nevykazují známky života nebo silně krvácí. Zhluboka se nadechněte a zavolejte na linku 112. Celou situací vás provede zkušený odborník.

2. Pokud jste to ještě neudělali, zavolejte na linku 112

Když se jedná o drobnou dopravní nehodu, kde odhadovaná škoda nepřesahuje sto tisíc korun, nedošlo ke zranění ani k poškození majetku třetí osoby (např. dopravní značení, lampa, budova apod.), není třeba se obracet na policii. V opačných případech je třeba na policii zavolat.

Nejste-li si čímkoliv jistí (např. výše způsobené škody na vozidle/vozidlech, požití alkoholu atd.), doporučujeme policii na místo nehody zavolat. Nic tím nezkazíte a budete mít jistotu, že se všechno odehraje v mezích zákona.

3. Místo nehody si vyfotťe a/nebo nahrajte na video

Pokud to situace dovolí, vyfoťte nebo nahrajte na video místo nehody ihned poté, co k nehodě došlo. Myslete ale především na bezpečnost. Nepohybujte se po vozovce v nepřehledné situaci, nebo zasahují-li jednotky integrovaného záchranného systému.

4. Vyplňte a vzájemně si vyměňte formuláře o dopravní nehodě

Jedná-li se o drobnou dopravní nehodu, tzv. ťukanec, bude vám stačit, když si s protistranou vzájemně vyplníte a vyměníte formuláře o průběhu dopravní nehody. Jestliže nevíte, jak správně takový formulář vyplnit, kontaktujte asistenční službu, která vás provede krok za krokem. Pokud je přítomna policie, záznam o nehodě dostanete od ní.

Záznam o dopravní nehodě – formulář ke stažení

 

5. Zavolejte na číslo asistenční služby

Je-li vaše vozidlo vlivem nehody nepojízdné, budete potřebovat odtah. Kontaktujte svou asistenční službu a vyčkejte na její příjezd. Pokud se nacházíte na místě bez dopravní obslužnosti, vyžádejte si od asistenční služby informaci, jaké jsou možnosti vaší přepravy do bezpečí (dopravení na MHD, ubytování apod.) V zahraničí vám operátoři pomohou i s tlumočením.

Doporučení: Seznamte se podrobně se svou pojistnou smlouvou, ať už se jedná o povinné ručení, havarijní pojištění, nebo rozsah asistenčních služeb!

Chcete-li mít absolutní jistotu, že o vás i vaše auto bude postaráno v tuzemsku i v zahraničí, sjednejte si k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění neomezenou asistenci.

Více o neomezené asistenci

 

6. Nahlaste škodu pojišťovně

Není na co čekat – vzniklou škodu nahlaste pojišťovně v co nejkratší době po nehodě. U PVZP můžete škodu nahlásit telefonicky klidně i z místa nehody (opakujeme: hlavně myslete na svoje bezpečí) na +420 226 294 294, online nebo na některé z poboček.

Mějte důležité informace o tom, jak se chovat v případě dopravní nehody, pořád u sebe.

Stáhnout si 6 kroků, co dělat při dopravní nehodě

Přejeme vám spoustu kilometrů ujetých bez nehod. Kdyby něco, jsme tu pro vás!