Úvod Blog Alkohol během dovolené? S vylepšeným cestovním pojištěním si užijete dovolenou se vším všudy.

Alkohol během dovolené? S vylepšeným cestovním pojištěním si užijete dovolenou se vším všudy.

Alkohol během dovolené? S vylepšeným cestovním pojištěním si užijete dovolenou se vším všudy.

Dovolená, to je odpočinek, dobrodružství a určitě také poznávání lokální gastronomie. Patříte mezi ty, kdo rádi vyzkouší třeba pivo z lokálních pivovarů, okusí víno z místních vinic nebo prostě jenom rádi relaxujete s drinkem v ruce? Určitě tušíte, že kombinace pojistné události a alkoholu v krvi nebude úplně jednoduchá záležitost.

Jeden dva koktejly neuškodí, dokud nedojde k pojistné události

Faktem je, že alkohol u většiny pojišťoven a u většiny pojistných produktů zpravidla spadá do pojistných výluk. To znamená, že pokud vám v případě pojistné události naměří alkohol v krvi, pojišťovna vám může odmítnout vyplatit pojistnou částku. Stejně tak, jako když vy způsobíte škodu třetí osobě na zdraví nebo majetku, pojišťovna sice škodu uhradí, ale může po vás vymáhat její náhradu. Jinými slovy – pojišťovna za vás zaplatí, ale pak to bude chtít zase zaplatit po vás.
Když se pod vlivem stane něco vám
Strávili jste příjemný večer s přáteli, po cestě na ubytování se vám smekla noha a vymkli jste si kotník? Tuto nepříjemnou situaci nemusel nutně zavinit alkohol, pokud vám ale v nemocnici nějaký zjistí, náklady na toto ošetření by musely jít z vaší peněženky, přestože jste si řádně pojistili léčebné výlohy.

Když pod vlivem způsobíte škodu třetí osobě…

Další, ještě více nepříjemnou situací může být, když svou neopatrností někomu způsobíte škodu na zdraví nebo na majetku. Můžete například uklouznout u bazénu a na někoho nebo něco nešťastně upadnout. Pokud by dotyčný musel do nemocnice nebo se daná věc rozbila (třeba lehátko), náklady na ošetření (nebo nové lehátko) půjdou za vámi, potažmo za vaší pojišťovnou. A opět, pokud tam hrál roli alkohol, pojišťovna po vás bude chtít náklady proplatit.

Pít, či nepít? Jak s touto situací tedy naložit? Možností máte hned několik.

  • drinky si můžete úplně odpustit
  • na dovolené popíjet a doufat, že se nic nestane
  • vybrat takové cestovní pojištění, které myslí i na tyto situace, jako je například balíček Nadstandard od PVZP, který zajistí krytí až do jedné promile alkoholu v krvi

Usednout po drinku za volant? Každá země má svá pravidla

V některých případech však tolerance jedné promile neplatí a musíte se řídit zákony dané země, ve které se nacházíte. O jaké zákony se jedná?
Jde především o řízení motorového vozidla. Každá země si určuje svou vlastní toleranci alkoholu za volantem, v České republice nebo na Slovensku je to striktní 0, oblíbené letní destinace, jako je Chorvatsko nebo Itálie, tolerují až 0,5 promile, nejvíce benevolentní je v tomto Malta nebo Velká Británie, které dovolují až 0,8 promile alkoholu v krvi.
Pokud si tedy například ve Španělsku, kde je tolerance půl promile, půjčíte auto a budete účastníkem dopravní nehody, pojišťovna vám škody uhradí pouze v případě, že jste hranici půl promile nepřekročili. Zde tedy pravidlo jedné promile neplatí.
Přestože jsou některé země k alkoholu tolerantnější, mějte na paměti, že alkohol snižuje pozornost i reakční dobu. Zvažte tedy, zda si před řízením drink dávat, nebo bude lepší vydržet, dokud nebudete mít pro ten den odřízeno.

Mějte na paměti hlavně bezpečnost

Pokud vám alkohol tester naměří, že jste „ještě v toleranci“, ale vy na sobě konzumaci alkoholu pociťujete, za volant nesedejte. Vaše bezpečnost a bezpečnost vašich blízkých by měla být prioritou.

Alkohol a lyžařská střediska

Druhým případem, kdy množství alkoholu v krvi podléhá pravidlům dané země, jsou lyžařská střediska. Například v Itálii je tolerance alkoholu na svahu půl promile. Pokud plánujete zimní dovolenou, neměli byste zapomenout si tyto informace zjistit. Třeba v Rakousku probíhají namátkové kontroly a v případě zjištění alkoholu (bez tolerance) můžete očekávat zabavení skipasu a vykázání ze sjezdovky.

Nadupané cestovko od PVZP

PVZP vylepšila své cestovní pojištění, které momentálně nabízí toleranci alkoholu při pojistné události, ať už se to týká léčebných výloh, nebo pojištění odpovědnosti. Tolerance alkoholu v krvi je až jedna promile, což je v současné době nejvyšší možná tolerance, kterou můžete v rámci pojištění získat.
Cílem cestovního pojištění od PVZP je myslet na všechna možná rizika tak, abyste na ně vy myslet nemuseli. A to včetně popíjení alkoholu, se kterým byla vždy v rámci pojištění trochu potíž. Užijte si vaši letní i zimní dovolenou bez starostí.
 

Více informací o cestovku od PVZP