Úvod Blog Bezpečně na svazích i mimo ně: Jak se dobře pojistit na zimní dovolenou

Bezpečně na svazích i mimo ně: Jak se dobře pojistit na zimní dovolenou

Bezpečně na svazích i mimo ně: Jak se dobře pojistit na zimní dovolenou

Předtím, než se vydáte na zimní radovánky, je důležité myslet nejen na teplé oblečení a dobré lyže, ale také na kvalitní cestovní pojištění. Ačkoli zimní sporty přináší mnoho radostí, nesou s sebou i určitá rizika. Úrazy, ale i škody způsobené třetím osobám či ztráta cenného vybavení, to vše může vaši dovolenou negativně ovlivnit. Proto je vhodné před cestou zjistit, na co všechno se vaše cestovní pojištění vztahuje a zda je potřeba si případně sjednat nějaká připojištění. Nyní se podrobněji podíváme na klíčové oblasti, které by mělo vaše zimní cestovní pojištění pokrývat, abyste si mohli užívat sněhové radovánky s klidem.

 

Alkohol na sjezdovkách a v zimních střediscích

Zimní dovolená často přináší lákavou kombinaci lyžování a après-ski zábavy. Ale pozor – alkohol a lyžování jsou nebezpečná kombinace, a to nejen z hlediska vaší bezpečnosti, ale i z pohledu pojištění. Pokud dojde k úrazu pod vlivem alkoholu, může být vaše pojištění neplatné. PVZP ve svém cestovním pojištění akceptuje až jednu promile alkoholu s tím, že je ale nutné respektovat zákony či vyhlášky platné v dané zemi.

Vybavení ve střešním boxu

Vaše lyžařské vybavení je cenné a nahradit ho není levná záležitost. Proto se ujistěte, že vaše pojištění pokrývá i potenciální škody nebo ztrátu vybavení. Ať už máte lyže uložené v boxu na střeše auta, nebo je přepravujete letecky, je důležité zkontrolovat podmínky vašeho pojištění a případně si zajistit dodatečné krytí. PVZP poskytuje pojistnou ochranu pro všechny věci v autě i na autě, a to bez omezení.

Odpovědnost na sjezdovkách v Itálii

Každá země má na sjezdovkách trochu jiná pravidla. V Itálii, kde je lyžování velmi populární, může být za určitých okolností lyžař právně odpovědný za úrazy způsobené jiným osobám. Ujistěte se, že vaše pojištění pokrývá osobní odpovědnost, abyste byli chráněni v případě, že byste nechtěně způsobili úraz jinému sportovci.

Extrémní a rizikové sporty

Pro adrenalinové nadšence nabízí zimní sezóna množství extrémních sportů, jako je snowboarding, freeride lyžování nebo dokonce ledové lezení. Tyto aktivity však mohou být standardními pojištěními vyloučeny, takže je nezbytné si připojištění pro extrémní sporty sjednat. PVZP nabízí několik druhů připojištění, jež některé rizikové aktivity pokrývají. Existují však i sporty, které pojistit nelze.
 

Seznam rizikových a extrémních sportů

Vánoční nákupy v příhraničí

Pokud plánujete využít vánočního času k nákupům v zahraničí, nezapomeňte ani na pojištění. Nejenže je důležité mít pojištěná vaše osobní zavazadla, ale také mějte na mysli možnost odcizení nebo poškození vašeho nákupu. Pojišťovna VZP nabízí možnost rozšíření pojištění tak, aby zahrnovalo i tyto situace. Pro tyto případy je ideální mít k pojištění vozidel od PVZP zakoupené připojištění Bezstarostná jízda, což jsou služby neomezené asistence sjednané na krátký časový úsek – například po dobu vaší dovolené. Bezstarostná jízda se o vás postará kdekoliv po celé Evropě v případě nehody, poruchy vozidla nebo jiných komplikací. Zahrnuje například odtah vozidla, zajištění náhradního ubytování nebo řidiče či dopravu domů. Chcete-li mít absolutní jistotu, že o vás na cestách bude postaráno po celý rok, sjednejte si službu Neomezená asistence.
 

Cestovní pojištění

 

Bezstarostná jízda