Úvod Blog Cestování s pasem, nebo občankou? Vždy ale s cestovkem

Cestování s pasem, nebo občankou? Vždy ale s cestovkem

Cestování s pasem, nebo občankou? Vždy ale s cestovkem

Cestování představuje pro mnohé oblíbený způsob relaxace. Aby byl průběh celé dovolené co nejpříjemnější, je důležité před odjezdem zařídit několik záležitostí, které by mohly jinak dokonalý zážitek zkomplikovat. 

Jako první si vždycky vyřešte cestovní pojištění. Pamatujte, že bez cestovka se nikdy nikam nejezdí. U PVZP máte na výběr rovnou ze 3 balíčků, které si můžete přizpůsobit svým potřebám. Jako další bod si při plánování dovolené zjistěte, zda na cestu do vaší cílové destinace stačí občanka, nebo zda s sebou musíte mít cestovní pas. 

Kam při cestování stačí občanka?

Ačkoliv je cestování jen na občanský průkaz zároveň nejjednodušším způsobem cestování, nemůžete se takto vybaveni vydat úplně kamkoliv. S občankou můžete cestovat „jen“ do všech zemí Evropské unie (EU) a Schengenského prostoru. Při cestě letadlem se obvykle musíte prokázat průkazem totožnosti při odbavení na letišti.

Pozor! Pokud byste při cestování přestupovali ve státě mimo Schengenský prostor, musíte se prokazovat cestovním pasem.

V případě cesty autem není v rámci cestování v Schengenském prostoru a EU kontrola nutná a přes hranice můžete volně projet nebo projít. To však neznamená, že u sebe doklad mít nemusíte. Občanský průkaz totiž dokládá, že jste občanem EU, a v případě, že u sebe doklad nemáte, může vám být odepřen vstup do země.

 

Schengenský prostor země mimo Schengenský prostor
země EU země mimo EU země EU
Belgie,   Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Litva,   Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko,   Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko Island,   Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko Bulharsko, Kypr,   Irsko, Rumunsko

 

Do jakých destinací v Evropě lze cestovat pouze s cestovním pasem?

Platný cestovní pas je nutné mít při cestách do zemí mimo EU a Schengenský prostor. V Evropě se to týká následujících zemí: 

  • Velká Británie
  • Albánie
  • Bosna a Hercegovina
  • Černá Hora
  • Moldavsko
  • Severní Makedonie
  • Srbsko
  • Turecko
  • Ukrajina
  • Andorra
  • Bělorusko
  • Kosovo
  • Moldavsko
  • Rusko a Srbsko

Výjimku tvoří Monako, San Marino a Vatikán – pro vstup na území těchto států stačí pouze občanský průkaz, i když nejsou ani v EU, ani nejsou součástí Schengenského prostoru.

Jaké doklady jsou zapotřebí při cestách za oceán? A co víza?

Na všech cestách do zemí mimo EU a Schengenský prostor se musíte prokazovat cestovním pasem. Dále, občané EU mohou obvykle cestovat do většiny zemí světa úplně bez víza nebo v tzv. bezvízovém režimu na určitou dobu. V závislosti na zemi, do které cestujete, se mohou pravidla na bezvízový/vízový vstup lišit, a proto je důležité si vždy zkontrolovat aktuální informace u oficiálních zdrojů, jako jsou konzuláty, velvyslanectví nebo oficiální webové stránky vlády dané země. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, měla by vám poskytnout podrobné informace o potřebných dokumentech.

Balíčky cestovního pojištění PVZP podle destinace

PVZP nabízí tři balíčky cestovního pojištění s různými limity pojistného plnění, takže si můžete vybrat ten, který nejvíce vyhovuje vašim potřebám. Ke všem balíčkům je možné si připojistit nebezpečné sporty. 

Nejnižší limit (Limit 5) nabízí základní pojistné limity, což je ideální volba pro ty, kdo hledají výhodnou cenu. Je vhodný především pro krátkodobé cesty do okolních zemí. Pokrývá potřeby cestovatelů, kteří se vydávají na krátké výlety, ať už za účelem relaxace, nebo pracovních záležitostí. 

Limit 25 představuje standardní limity pojistného plnění. Je ideální pro ty, kdo plánují běžné cesty po Evropě, Středomoří a Blízkém východě. Tato volba zahrnuje větší rozsah pokrytí. 

Limit 250 obsahuje nejvyšší limity a je vhodný pro ty, kdo plánují cesty mimo Evropu. Poskytuje rozsáhlé krytí pro nejrůznější situace, včetně pojištění osobních věcí, zpoždění zavazadel a dalších nepředvídatelných událostí.

Chci cestovní pojištění od PVZP

 

Pozor na platnost cestovního dokladu

Většina států při hraniční kontrole vyžaduje, aby platnost pasu přesahovala plánovanou dobu pobytu minimálně o 6 měsíců. Pokud tedy plánujete měsíční cestu např. do Dubaje, je nutné, aby váš pas byl platný minimálně 6 měsíců po vašem návratu. Tato podmínka neplatí při cestování po EU. 

Propadl mi pas! Co teď?

Před cestou do zahraničí si vždy zkontrolujte, zda máte platný cestovní doklad, a také, že bude platný po celou dobu vaší dovolené v zahraničí. Pokud zjistíte, že vám cestovní doklad propadl, nezoufejte. Žádost o vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se podává v České republice u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Co s sebou na úřad, když si jdete vyřídit nový cestovní pas?

S sebou si přineste doklad prokazující údaje zapisované do cestovního pasu – například občanský průkaz nebo starý cestovní pas. Není nutné podávat žádost písemně ani nosit fotografii, vše se vyřizuje až na místě.

TIP!

Rezervujte si svůj termín na úřadě včas. V letní sezóně se může stát, že na vás nezbydou vaše preferované termíny, a čekání na pas se vám tak protáhne.

Kolik stojí nový cestovní pas?

Lhůta pro vydání pasu je 30 dnů a za službu se platí poplatek ve výši 600 korun. Pokud se však stane, že se dostanete do časové tísně, je možné požádat o vydání pasu do 5 pracovních dnů za poplatek 3 000 korun nebo expres do 24 hodin za poplatek 6 000 korun. V případě vydání pasu pro děti do 15 let je cena za vydání do 30 dnů 100 korun, do 5 pracovních dnů 1 000 korun a do 24 hodin 2 000 korun.

Doklad mám, co dalšího je třeba?

Základem příjemného cestování bez zbytečných starostí je vždycky kvalitní cestovní pojištění. Cestovní pojištění od PVZP je špičkový produkt, který se o vás postará, když dojde na vašich cestách v zahraničí k jakékoliv nepředvídatelné nepříjemnosti – ať už se týká vašeho zdraví, nebo vašeho majetku.

 

Sjednejte si cestovko z pohodlí vašeho domova za pár kliknutí!

Chci cestovní pojištění od PVZP

 

Zdroje:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_cs.htm

https://horama.cz/cestovani/jak-na-pujceni-auta-v-zahranici-a-na-co-si-dat-pozor/

https://portal.gov.cz/sluzby-vs/vydani-mezinarodniho-ridicskeho-prukazu-S94

https://www.praha3.cz/potrebuji-zaridit/zivotni-situace/doklady-a-povoleni/cestovni-pasy

https://www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady-642319.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D

https://www.epojisteni.cz/ridicsky-prukaz-platnost-v-zahranici-cestovni-pojisteni/

https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/cestujeme_po_eu/index.html

https://eur-lex.europa.eu/CS/legal-content/summary/visa-waiver-agreements.html