Úvod Blog Co Čech, to chalupář – jak si správně pojistit svůj rekreační objekt

Co Čech, to chalupář – jak si správně pojistit svůj rekreační objekt

Co Čech, to chalupář – jak si správně pojistit svůj rekreační objekt

Chataření a houbaření – ve světě velice netypické koníčky jsou ale pro český národ rozhodně signifikantní. A aby taky ne, u obou činností si člověk báječně odpočine, uteče před každodenním shonem městského života a v případě sbírání hub se odmění i skvělým jídlem. Tedy, pokud se v houbách skutečně vyzná.

 

Péči o chatu nebo chalupu pak definuje termín „aktivní odpočinek“. Kolem rekreačních objektů bývá zpravidla hodně práce, odměna však přichází v podobě kvalitně stráveného času na čerstvém vzduchu s rodinou a skvělého útočiště především v letních měsících.

Pojištění chaty nebo chalupy aneb pojištění tzv. rekreační domácnosti

Ať už je vaše chata malá, nebo pro dvacet lidí, ať už jste ji zdědili po pratetičce, nebo postavili vlastníma rukama, v každé takové chatě se nachází otisk vaší práce a váže vás k ní určité emocionální pouto. Ani tyto typy staveb však nejsou imunní vůči nepředvídatelným událostem a vnějším vlivům. Věděli jste ale, že stejně jako svůj byt nebo dům můžete pojistit i svoji chatu?

Není to nic složitého. Na pojištění chaty se vztahují prakticky stejná pravidla jako na trvale obydlený byt nebo dům. Rizika rekreačně obývaných objektů se pojí především s jejich polohou – často si stavíme chaty v bezprostřední blízkosti lesa nebo vody, hrozí tedy zvýšené riziko požáru nebo záplav. Dalším rizikovým faktorem je to, že je navštěvujeme méně často a zároveň s určitou pravidelností (víkendy), a tím se stávají poměrně snadným cílem zlodějů.

Záplavy, požáry a přírodní katastrofy

Příroda je nevyzpytatelná a nikdo není před ničím nikdy stoprocentně v bezpečí. Chalupy a chaty jsou často situovány v malebných a klidných lokalitách, což však může znamenat, že jsou i vystaveny různým rizikům. Záplavy, požáry, sesuvy půdy a jiné přírodní katastrofy mohou vzniknout prakticky kdykoliv. Bez adekvátního pojištění mohou být náklady na obnovu takového rekreačního objektu překvapivě vysoké a mohou vážně zasáhnout váš rodinný rozpočet.

Vandalismus a krádeže

Bohužel ani malebné prostředí venkova není zárukou ochrany před vandalismem a krádežemi. Opuštěné chaty a chalupy lákají nežádoucí osoby, které mohou způsobit škody na majetku, nebo dokonce odcizit cenné věci. S pojištěním budete mít klidnější mysl, že i kdyby se něco takového stalo, budete mít finanční náhradu na opravu či nahrazení ukradených věcí. Pamatujte ale na to, že objekt musí být řádně zabezpečen, aby mohla být škoda náležitě proplacena.

Poškozené vodovodní potrubí

Jediná pozitivní věc na prasklém vodovodním potrubí v rekreačním objektu je ta, že nevytopíte sousedy. Nicméně tekoucí voda může napáchat nemalé škody, a proto je nutné provádět pravidelné revize vodovodního i ostatního technického vybavení. Pokud i přesto dojde ke škodě, můžete tuto událost řešit s pojišťovnou.

Krize? Na tu máte asistenci

Velkým benefitem pojištění majetku je možnost využití asistence. Výše poskytovaných služeb asistence se odvíjí od vašeho pojistného balíčku, ve stavech nouze, jako jsou např. zabouchnuté klíče, se můžete na pojišťovnu okamžitě obrátit, nehledě na výši vaší pojistky.

Chataření je báječný koníček a my vám přejeme co nejvíce pohodově stráveného času s rodinou a přáteli. Abyste se ve zbylém čase nemuseli strachovat, zda je chata stále ve stejném stavu, v jakém jste ji opustili, doporučujeme vhodné pojištění, které tyto obavy rozptýlí.

 

Detaily o pojištění majetku