Úvod Blog Jak si lze pojistit elektrokolo nebo elektrokoloběžku

Jak si lze pojistit elektrokolo nebo elektrokoloběžku

Jak si lze pojistit elektrokolo nebo elektrokoloběžku

Ať už jde o elektromobily, elektrokola, nebo o elektrokoloběžky, všechno, co jezdí na elektriku, zažívá v posledních deseti letech nebývalý boom. To, co začalo jako technologická vychytávka a budoucnost ekologie na silnicích, je už dnes běžnou součástí našich životů i dopravy. Auta na elektropohon, elektrokola i elektrokoloběžky jsou již natolik dostupné, že zaplavily ulice měst a v těch větších také zčásti nahradily cestování MHD. Elektrovozítka se prostě těší obrovské oblibě. Jsou finančně dostupná, rychlá a jezdit na nich je jednoduché a nenáročné. Jak je to ale s jejich pojištěním, obzvláště účastníte-li se s elektrokolem nebo elektrokoloběžkou běžného provozu? Je vaše elektrovozítko z pohledu zákona spíš kolo, nebo motorka?


Na úvod: Jaké pojištění se týká elektromobilů?

Co se týče elektromobilů, myšleno automobilů s elektrickým nebo hybridním pohonem, je odpověď naprosto jednoznačná – automobil bez ohledu na to, na „co jezdí“, musí splňovat všechna pravidla pro provoz na pozemních komunikacích. To je nejen technická způsobilost vozu potvrzená stanicí technické kontroly (technický průkaz) a registrace v registru vozidel (SPZ), ale také platné povinné ručení.
Z povinného ručení se platí škody lidem, které svým vozidlem nabouráte. Toto pojištění mít musíte, a to dokonce i když vozidlo stojí jen na parkovišti. Zatímco havarijní pojištění, které vám zaplatí škodu na vašem autě, je zcela dobrovolné.

Povinné ručení znamená, že když někomu způsobíte svým vozem škodu, odškodnění se zaplatí z vašeho povinného ručení. Naopak, když se vám stane nehoda (a to i bez cizí účasti), potřebujete na financování opravy havarijní pojištění. To ale není povinné, nýbrž volitelné. Nemáte-li sjednané havarijní pojištění a skončíte třeba v příkopě, opravu platíte ze svého.


Kterak zákon pohlíží na elektrokola a elektrokoloběžky?

Z pohledu zákona je elektrokolo nebo elektrokoloběžka považována buď za jízdní kolo, nebo za motocykl. Z tohoto rozdělení následně vyplývají práva a povinnosti pojištění. Pojďme si tyto možnosti nyní představit.

Z pohledu zákona se jedná o jízdní kolo

Zatímco zákon vnímá elektrokoloběžku jako jízdní kolo, když její výkon nepřesahuje 250 W, elektrokolo je považováno za kolo, pokud nemůže jet rychleji než rychlostí 25 kilometrů za hodinu. Elektrokoloběžku nebo elektrokolo si v tomto případě můžete pojistit v rámci:

  • pojištění majetku (např. odcizení)
  • v rámci pojištění občanské odpovědnosti (např. způsobíte někomu újmu na zdraví nebo majetku) – podobný princip jako u povinného ručení u pojištění vozidel
  • nevztahuje se na něj povinné ručení ani havarijní pojištění = nelze sjednat


Z pohledu zákonu se jedná o motocykl

Vaše elektrokolo je považováno za motocykl, má-li výkon nad 1 000 W nebo je-li schopno jet rychleji než rychlostí 25 kilometrů za hodinu.
Koloběžka je „motocyklem“ v případě, že její výkon přesahuje 250 W. Jakmile je vaše elektrovozítko zákonem považováno za motocykl, musí se pojistit stejně jako jakákoliv jiná „běžná“ motorka. Ale pozor, povinné ručení nelze uzavřít na nehomologované výkonné koloběžky a vozítka, protože ty nelze přihlásit a na silnici nemají co dělat.
Výkonné elektrokolo nebo výkonná koloběžka pro legální provoz:
  • musí mít technický průkaz
  • musí být registrováno v registru vozidel a být opatřeno SPZ
  • musíte mít sjednané povinné ručení
  • nesmíte na elektrovozítku jezdit bez řidičského oprávnění

Pokud byste s takto silným elektrovozítkem vyjeli na silnice bez těchto náležitostí, porušujete zákon a případná škoda půjde z vaší kapsy.

 

Správné zařazení elektrovozítka nemusí být snadné. Rádi vám poradíme.