Úvod Blog Nedejte zlodějům šanci – tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě

Nedejte zlodějům šanci – tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě

Nedejte zlodějům šanci – tipy, jak co nejlépe zabezpečit věci ve svém autě

Od navigace přes notebook nebo tablet až po jízdní kola na střeše auta. To vše se může objevit ve vašem autě, když se vydáte na dovolenou, a to vše se také může stát potenciálním cílem zlodějů. Jak zajistit, aby vaše auto bylo co nejlépe zabezpečené a minimalizovali jste riziko, že o svou elektroniku, sportovní vybavení nebo další věci přijdete?

Elektronická zařízení, jako jsou mobily, tablety nebo notebooky, se stala nepostradatelnou součástí našich životů. Už ze své podstaty jsou uzpůsobené tomu, abychom je brali všude s sebou, včetně dovolené. V momentě, kdy je však necháme samotné v autě, mohou se stát neodolatelným lákadlem pro zloděje. V dnešní době se nestává tak často jako v devadesátých letech, že by vám hned ukradli celý vůz, vykradené auto je ale bohužel stále běžnou realitou. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak takové nepříjemné situaci předejít.

 

1. Auto zamykejte za všech okolností

Chcete se cestou zastavit na rychlý nákup? Vybíháte na benzínku pro kávu? Potřebujete si po dlouhé cestě dát pauzu a trochu si protáhnout záda? Beze všeho, v každém případě ale auto zamkněte. Otevřít dveře a sáhnout po telefonu je totiž záležitost několika vteřin.
Ještě je potřeba upozornit na případ, kdy zloději čekají na Vaší nepozornost, když se staráte o něco jiného. Často se tak stane na parkovišti. Odemknete vozidlo, položíte si tašku nebo kabelku s peněženkou na přední sedadlo a jdete vyložit nákup. Na to zloděj čeká a mezitím si vepředu otevře a ukradne kabelku. Pak jsou i situace, kdy zloději cíleně propíchnou pneumatiku a když jí vyměňujete (což bere vaši pozornost), mezitím Vás okradou stejným způsobem jako na parkovišti.

2. Nenechávejte nic na očích

Osamocený notebook ležící na sedadle spolujezdce je hozená rukavice všem případným zlodějům. Pokud opouštíte své vozidlo a vydáváte se například na prohlídku města, zakryjte zavazadla v kufru a menší věci, které máte po cestě u sebe, ukryjte pod sedadlo. Nenechávejte na viditelných místech ležet ani zdánlivě bezcennou věc, jako je prázdné pouzdro od tabletu. Ze zbytečné akce nebude nadšený ani zloděj, a už vůbec ne vy, až budete muset platit za výměnu okna.

3. Alarm – osvědčená klasika

Alarm vás dokáže bezpečně upozornit na to, že se s vaším autem něco děje, a odradit zloděje od dalších kroků. Pokud parkujete své auto přes noc u apartmánu, kde je nízká koncentrace lidí, tato hlasitá výstraha se může hodit. Novější verze vozů mají alarm zabudovaný automaticky, není však problém si externí alarm pořídit.

4. Pojištění pro všechna „co kdyby“

Co kdyby selhala všechna preventivní bezpečnostní opatření a někdo opravdu do vašeho vozidla vniknul? Pokud nemáte zavazadla pojištěná v rámci doplňkového pojištění k autopojištění a vydáváte se s plným kufrem na dovolenou, je dobré si zajistit takové cestovní pojištění, které kryje i tato rizika.
Při výběru pojištění je dobré prozkoumat výluky z pojištění a pojistné podmínky. Může se stát, že odcizení elektroniky z auta pojistka nepokrývá, případně se pojištění může vztahovat pouze na určitou denní dobu a během noci (22:00–6:00 hod.) pojistka pozbývá platnosti. PVZP nabízí vylepšené cestovní pojištění, které pokrývá obě tyto možné výluky, takže v případě krádeže nemusíte řešit, v kterou denní dobu se událost stala.

 

Chci kvalitní cestovní pojištění

Sportovně laděná dovolená

Pokud se rozhodnete pro sportovně laděnou dovolenou a berete s sebou více než jedno kolo, nezbývá vám prakticky jiná možnost, než je umístit na nosič auta. Problém s místem je vyřešen, ale zároveň se zvyšuje riziko, že o svá kola můžete přijít. Naštěstí i zde existují možnosti, jak své věci zabezpečit:

1. Kolo pečlivě uzamkněte, nespoléhejte na nosič

Jak uvádějí samotní výrobci, nosič na kola má zajistit pouze jeho bezpečný převoz, nikoliv zabránit jeho odcizení. Je tedy nezbytné zajistit kolo speciálním zámkem, který je šetrný ke karoserii auta a zároveň pro zloděje představuje těžko překonatelnou překážku. Kolo můžete opatřit i speciálním alarmem, který spustí velice pronikavý zvuk v případě že se s kolem bude snažit někdo manipulovat. Vše můžete završit GPS lokalizátorem připevněným ke kolu, který vám zajistí informace o tom, kde se vaše kolo nachází.

2. Parkujte chytře

Parkujte na cestách tak, abyste na své auto viděli a případně byli na doslech zvuku alarmu. Pokud si všimnete parkovacího místa, které je v zorném poli městských kamer, je to dobrá volba. Základem je vyhýbat se málo frekventovaným místům.

3. Pojištění jízdních kol

Jízdní kolo si můžete pojistit hned několika způsoby. Někteří výrobci přidávají ke kolu pojištění automaticky. Toto pojištění má však omezenou platnost, zpravidla to bývá jeden rok. Své kolo si můžete pojistit v rámci pojištění domácnosti, havarijního pojištění (u PVZP v havarijním pojištění automaticky pojištěný i střešní nosič kol, box nebo nosič kol na tažném zařízení), případně zvolit vhodné cestovní pojištění, které je krátkodobé a zároveň kryje nejrůznější rizika včetně odcizení jízdních kol z nosiče na autě.

Pojištění domácnosti

Havarijní pojištění

 

Dodržujte tyto tipy a minimalizujte možnost, že budete muset během své dovolené řešit takovou nepříjemnost, jako jsou odcizená zavazadla. Nenechávejte nic náhodě a společně s kvalitním cestovním pojištěním si zajistěte, že vaše dovolená proběhne hladce a bez zbytečných starostí.