Úvod Blog Pojištění domácnosti nebo nemovitosti? – Jaké zvolit a od čeho se odvíjí cena

Pojištění domácnosti nebo nemovitosti? – Jaké zvolit a od čeho se odvíjí cena

Pojištění domácnosti nebo nemovitosti? – Jaké zvolit a od čeho se odvíjí cena

Bez ohledu na to, zda nemovitost vlastníte nebo bydlíte v pronájmu, váš domov by měl být místem klidu a relaxace. Z pohody by vás mohlo vyvést, kdyby se stala nějaká nehoda, ať už jde třeba o zapomenuté klíče, rozbité sklo u sprchového koutu, vykradený byt, nebo vodovodní havárii a následné vytopení sousedů.
 
Stačí chvilka a v nepohodě budete nejen vy, ale i naštvaní sousedé. Druhá rána přijde v momentě, když zjistíte, že peníze, které jste šetřili na dovolenou, musíte použít na sousedovy nové podlahy a výmalbu nebo na investici do nového vybavení domácnosti.
 
Řešením nepředvídatelných situací je pojištění majetku a odpovědnosti, které sice nezabrání ani zlodějům, zkratu v elektrickém vedení, záplavě, ani prasklým trubkám, ale poskytne vám jistotu, že vaše nepříjemná situace bude rychle vyřešena, poškozený bude finančně odškodněn a ze své kapsy nemusíte většinou vyndat ani korunu.
 
Ztrácíte se v tom, jestli si pojistit nemovitost, domácnost, odpovědnost, nebo všechno dohromady? Na čem bude záviset cena vašeho pojištění? Pomůžeme vám zorientovat se a zjistit, které pojištění je pro vás nejvhodnější.
 

Více o Pojištění majetku a odpovědnosti

 

Vlastním byt nebo dům, který pronajímám – pojištění nemovitosti, pojištění odpovědnosti

Pokud jste vlastníkem nemovitosti, ve které nebydlíte, stěžejní pro vás je pojištění nemovitosti, které se vztahuje na stavbu jako takovou. Kryje nejen vnější i vnitřní stavební prvky, např. obvodové zdi, příčky, schodiště, ale i ostatní věci, které jsou se stavbou pevně spojené (obklady, kotle, tepelná čerpadla, solární panely, ale i kuchyňská linka nebo vana). U domů kryje toto pojištění i poškození střechy. Pojištění nemovitosti poskytuje pojistnou ochranu proti živelním pojistným nebezpečím, vodovodním škodám, krádeži, loupeži, vandalismu, nárazu dopravního prostředku, přepětí/zkratu/podpětí, rozbití strojních a elektronických zařízení aj.
 
TIP!
U PVZP jsou k pojištění budovy zdarma asistenční služby vztahující se na situace vyžadující okamžité řešení, neboť situace bezprostředně ohrožuje pojištěnou nemovitost.
 
Cena pojištění se odvíjí zejména od pojistné částky (tj. na kolik si nemovitost pojistíte) a umístění nemovitosti (zda se jedná o povodňovou zónu). PVZP nabízí již při sjednání smlouvy vstupní bonus za bezeškodní průběh. Na nemovitosti ve výstavbě nebo při přestěhování poskytuje PVZP slevu, další slevu získáváte třeba za elektronické sjednání pojištění, nebo pokud jste pojištěncem VZP ČR.
 
Můžete si vybrat ze dvou variant pojištění nemovitosti a případně si individuálně navolit pojistné limity a výši spoluúčasti (tj. kolik půjde v případě pojistné události z vaší kapsy). Toto vše má vliv na výslednou částku; se slevami, které PVZP nabízí, se ale můžete dostat až na 50 % počáteční ceny.
 
Pokud tápete, jakou si nastavit pojistnou částku, položte si sami otázku, za kolik by bylo možné znovu postavit váš dům ze stejných materiálů, ze kterých je postaven teď? Co se týče bytu, tam se zeptejte, za jakou částku je aktuálně reálné koupit stejně velký byt v dané lokalitě.
 

Pojištění nemovitosti

 

Je, nebo není potřeba pojištění domácnosti?

Jestliže nemáte v bytě svůj vlastní nábytek a ke zdi nepřipevněné vybavení, které byste si raději pojistili, můžete nechat pojištění domácnosti na nájemci. Doporučujeme sjednat si pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti, které máte k pojištění běžné občanské odpovědnosti zdarma a které vám pomůže třeba v případech, kdy části vašeho majetku poškodí majetek někoho jiného (např. i nájemce), nebo v případě škody způsobené nájemcem jiné osobě, pokud odpovědnost za takovou škodu není ihned vymahatelná na nájemci.
 

Pojištění odpovědnosti

 

Jsem v pronájmu – pojištění domácnosti, pojištění odpovědnosti

V pronájmu většinou stačí mít pojištění domácnosti, protože nemovitost už je pojištěna od majitele nebo bytového družstva. Pojištění domácnosti se zjednodušeně vztahuje na předměty, které by vypadly, kdybyste dům nebo byt převrátili vzhůru nohama. Do domácnosti se počítají i věci ve sklepě nebo garáži v jiné lokaci. Věci z domácnosti jsou zároveň pojištěny i mimo místo pojištění (v automobilu, hotelu, penzionu, na koleji apod.) V rámci pojištění domácnosti jsou kryty živelní pojistná nebezpečí, vodovodní škody, vloupání, odcizení věcí, rozbití skel/sanity, přepětí/zkrat/podpětí a další. Pro případ pojistné události se vyplatí schovávat si faktury nebo fotky dražšího vybavení.
 
Ve spojení s pojištěním běžné občanské odpovědnosti jste chráněni i pro případ, že vytopíte souseda nebo v pronajatém bytě způsobíte požár, škodu kouřem, výbuch nebo vodovodní škodu. Tyto náklady by vůči sousedovi šly z vašich úspor, vůči majiteli bytu by v lepším případě šly ze zaplacené kauce, takto za vás škody zaplatí pojišťovna. Pojištění odpovědnosti se vztahuje na všechny rodinné příslušníky (i druh/družka) společné domácnosti a lze ho využít i v situacích mimo domov.
 
V rámci pojištění domácnosti je k dispozici i asistence, která vám například při ztrátě nebo zabouchnutí klíčů sežene a uhradí práci zámečníka.
 
Cena pojištění se odvíjí od zvolené pojistné částky (tj. na kolik si zařízení a vybavení domácnosti pojistíte), zvolené varianty pojištění (můžete si vybrat ze tří variant) a od individuálně nastavených limitů pojistného plnění a spoluúčasti. I u pojištění domácnosti má vliv na výši pojistného zařazení místa pojištění do povodňové zóny. PVZP obdobně jako u pojištění nemovitosti nabízí vstupní bonus za bezeškodní průběh, slevu při přestěhování, za elektronické sjednání smlouvy, nebo jste-li pojištěncem VZP ČR. Při úvahách o výši pojistné částky si zkuste položit otázku, za kolik byste dokázali obdobně vybavit svou domácnost, kdyby v ní nic nebylo.
 

Pojištění domácnosti

 

Vlastním byt nebo dům, ve kterém bydlím – Pojištění nemovitosti, domácnosti, odpovědnosti

U vlastní nemovitosti, ve které bydlíte, je vhodné pojistit si jak nemovitost, tak domácnost, neboť v tomto případě je byt i veškeré vybavení ve vašem vlastnictví. K tomu je vhodné sjednat si pojištění běžné občanské odpovědnosti, které vás uchrání v situacích, když třeba vytopíte souseda, a k tomu zdarma i pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti – pro případy, kdy váš majetek způsobí škodu někomu jinému, kdy např. váš strom spadne na cizí majetek. V rámci pojištění odpovědnosti je kryta odpovědnost všech rodinných příslušníků společné domácnosti (i druh/družka); pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti kryje škody vyplývající z vlastnictví všech vašich nemovitostí na různých místech v ČR.
 
V PVZP si navíc můžete sjednotit pojištění všech nemovitostí, domácností a odpovědností pod jednu pojistnou smlouvu. Je to jednoduché, přehledné a vše zaplatíte jednoduše jednou platbou. Pojištění lze sjednat elektronicky, navíc se slevou.

Doporučení ohledně pojištění majetku na závěr

Při každé významné změně – např. rekonstrukci, pořízení drahého obrazu nebo kola, doporučujeme aktualizovat pojistnou smlouvu na vyšší pojistné částky, resp. limity pojistného plnění. Pokud taková změna nenastala, mělo by alespoň jednou za rok dojít k ověření aktuálnosti sjednaného pojištění, jelikož ceny bytů, stavebních materiálů a vybavení meziročně stále rostou.
 
Ale u PVZP se nemusíte strachovat, pokud pojistná částka při pojistné události nebude zcela aktuální. PVZP neuplatňuje podpojištění.
 

Sjednat pojištění