Úvod Blog Pojištění stornovacích poplatků jako záruka vrácení peněz, když nebudete moct odjet na dovolenou

Pojištění stornovacích poplatků jako záruka vrácení peněz, když nebudete moct odjet na dovolenou

Pojištění stornovacích poplatků jako záruka vrácení peněz, když nebudete moct odjet na dovolenou

Dovolená je pro vás posvátné období, kdy se doslova na míle vzdálíte každodenní rutině. Ať už jste typ člověka, který má dovolenou naplánovanou do každého detailu, nebo jste někdo, kdo si chce v klidu užít své dva all-inclusive týdny, v obou případech vás může před odjezdem potkat nějaká nepříjemná náhoda jako nachlazení nebo vyvrknutý kotník. Co dělat, když na svou vysněnou dovolenou nemůžete odjet?

 

Co je to připojištění stornovacích poplatků?

Připojištění stornovacích poplatků (pojištění storna / pojištění storna zájezdu apod.) je druh pojistného produktu, který stojí za to si sjednat, když chcete mít absolutní jistotu, že nepřijdete o peníze, které jste do své dovolené investovali. Pojištění storna je tu pro všechny případy, kdy z nějakého důvodu nemůžete odjet nebo odletět na dovolenou nebo se dostavit do sjednaného ubytování – ať už se jedná o zdravotní indispozici, nebo třeba o ztrátu zaměstnání, či velkou škodu na majetku.

Zrušení zájezdu bez pojištění stornovacích poplatků

Mnoho lidí vyráží na dovolenou s vědomím toho, že když mají sjednané standardní cestovní pojištění, bude o ně ve všech obvyklých situacích postaráno. To sice ano, ale je třeba myslet i na to, že se něco může pokazit ještě dřív, než se posadíte do dopravního prostředku.

Když zájezd u cestovní kanceláře zrušíte například deset dní před odletem na dovolenou, může se stát, že vám budou účtovány tak vysoké stornovací poplatky, že vám bude vráceno třeba jen 10 % z původní ceny zájezdu, což, zejména u dražších dovolených, představuje citelnou ztrátu ve vašem rozpočtu. U většiny pojišťoven si navíc musíte pojištění stornovacích poplatků sjednat nejpozději jeden týden po zakoupení zájezdu.

Naopak, máte-li sjednané k cestovku připojištění stornovacích poplatků, jste právě proti těmto stornovacím poplatkům chráněni a bude vám vyplaceno až 90 % ceny zájezdu. Připojištění stornovacích poplatků je tedy obzvláště vhodné, když se chystáte na dovolenou za hodně peněz, ale je doporučováno i v případě kratších, např. několikadenních, poznávacích zájezdů. U PVZP je lhůta na zrušení zájezdu stanovena na patnáct dní před odjezdem/odletem/check-inem do ubytování a připojištění si lze sjednat i později než jeden týden od zakoupení zájezdu. V balíčku cestovního pojištění Nadstandard tuto lhůtu dokonce nemusíte řešit vůbec.

Spoluúčast u připojištění stornovacích poplatků

Je to jednoduché – když vám bude vyplaceno 10 % původní ceny zájezdu, přijdete o 90 % vynaložených finančních prostředků. Při sjednání pojištění stornovacích poplatků vám PVZP garantuje 90 % z 90 %, které vám cestovní kancelář nevrátila.

Princip připojištění – proč jsou připojištění zapotřebí?

Připojištění vznikla pro ty případy, kdy si chcete nějaké pojištění „vylepšit“. Najdete je u většiny obvyklých pojistných produktů. Základní pojištění (třeba cestovko) je to nezbytné, co dané pojištění dělá efektivním pojištěním, a připojištění (třeba připojištění storna) je jeho vylepšení.

Nejčastější druhy připojištění týkající se cestovního pojištění

  • Koupili jste si zájezd pro celou rodinu a chcete mít absolutní jistotu, že o své peníze nepřijdete, když nebudete moct jet (např. nemocné dítě) -> sjednáte si připojištění stornovacích poplatků.
  • Jedete lyžovat nebo se chystáte na túry do hor -> připojistíte si zásah horské služby nebo pojištění rizikových sportů.
  • Chystáte se na sportovní dovolenou, na níž si hodláte půjčovat celou řadu sportovního vybavení -> sjednáte si připojištění Sport.
  • Jedete na dovolenou se svým čtyřnohým parťákem -> připojistíte si náklady na veterinární péči.
  • Jste zapálený fotograf a vezete s sebou drahé vybavení -> sjednáte si připojištění elektroniky.
  • Jedete do země, kde je diskutabilní bezpečnostní situace -> sjednáte si připojištění bezpečnostních rizik a pojišťovna financuje v případě nutnosti přesun do bezpečnější lokality nebo zpět do vlasti.

U PVZP si můžete cestovko vylepšit klidně o všechna připojištění najednou. Čím více si jich sjednáte, tím levněji vás vyjdou.

 

Chci další info o připojištěních