Úvod Blog Strašák jménem ztracené zavazadlo: Pojistěte si klidný začátek dovolené

Strašák jménem ztracené zavazadlo: Pojistěte si klidný začátek dovolené

Strašák jménem ztracené zavazadlo: Pojistěte si klidný začátek dovolené

Máme vše sbaleno? Neměli bychom už vyrazit na letiště? Já vím, že nám to letí až za šest hodin a cesta po dálnici trvá hodinu a půl, ale stejně… Máme všichni pasy? Podívám se radši ještě jednou.

Zní vám to povědomě? Období před odjezdem na dovolenou se téměř vždy odehrává ve znamení lehkého stresu, a kdo vám tvrdí, že to zvládá bez mrknutí oka, tak si pravděpodobně trochu vymýšlí. Přece jen vidina toho, že stojíte na letišti / čekáte na hranicích a zjistíte, že nemáte pas nejmladšího člena osazenstva, není zrovna nejpříjemnější. Jako preventivní opatření této katastrofy stačí upomínka v telefonu a určitě není od věci se o tuto odpovědnost podělit i s dalším členem posádky. Existují však další nástrahy, u kterých není ve vaší moci je ovlivnit. Jedná se o zmeškaná zavazadla a zmeškání nebo zpoždění dopravního prostředku. Naštěstí ani na to nejste sami. Se správným pojištěním můžete vyrazit na dovolenou v klidu, víte totiž, že kdyby některá z událostí nastala, vzniklé nepříjemnosti vám pojišťovna vykompenzuje.

 

Zmeškaná zavazadla

Letadlo je nejbezpečnější dopravní prostředek. Díky tomu, že je rychlé a v dnešní době ekonomicky dostupné, patří mezi nejoblíbenější způsoby dopravy. Jediný zádrhel může nastat v oblasti přepravy zavazadel. Nezřídka se totiž stává, že se vaše odbavené zavazadlo zatoulá a vy v cílové destinaci marně vyhlížíte svůj kufr napěchovaný věcmi na týdenní pobyt. Minuty utíkají, množství zavazadel na páse v příletové hale řídne a vy se pomalu smiřujete s faktem, že vás čeká pár krušných chvil s reklamačním oddělením vaší aerolinky.
Zavazadla se ve většině případů dohledají, někdy to může být do druhého dne, někdy to pár dní trvá. Co do té doby dělat? Pokud vaše cestovní pojištění obsahuje pojištění zavazadel, můžete být v klidu. Stačí si na letišti vyzvednout potvrzení o tom, že se vaše zavazadlo zpozdilo minimálně o 6 hodin, a poté si schovávat účtenky od věcí, které si jako náhradu zakoupíte.
TIP: Pro úplný klid doporučujeme při balení využít zavazadlo vašeho spolucestujícího. Přihoďte si ke svému partnerovi/partnerce jedno vaše oblíbené tričko a pár kusů spodního prádla, abyste měli jistotu, že máte k dispozici to nejnutnější na druhý den, než se vydáte na nákupy.
 

Zpoždění dopravního prostředku

Zpožděný let patří mezi další nepříjemnosti, které vás mohou na vaší cestě potkat. Běžná menší zpoždění, která mohou být kolem jedné hodiny, se dají přečkat celkem bez problému. Co když ale na odletové tabuli naskočí 6 hodin nebo i více? Pokud jste pojištění, právě šestá hodina představuje ten milník, od kterého můžeme o zpoždění mluvit jako o pojistné události.
Pojišťovna vám v takovém případě proplatí náklady na stravu, úschovnu zavazadel nebo i ubytování, pokud vám hrozí, že budete muset strávit noc v letištní hale. PVZP nově toto riziko – zpoždění dopravního prostředku – zahrnuje do klasického cestovního pojištění, není tedy třeba žádné speciální připojištění a výše vyplácených částek se odvíjí od balíčku pojištění, který si vyberete.

TIP: Jakmile si jednou necháte odbavit kufr, už se k němu ani v případě zpoždění letu s největší pravděpodobností nedostanete. Přibalte si do příručního zavazadla, které zůstává celou dobu s vámi, i nějakou drobnou kosmetiku (pozor na letištní limit 100 mililitrů u tekutin) pro případ, že byste měli na letišti strávit delší dobu. (Kvalitní) četbou také určitě nic nezkazíte.

Balíčky cestovního pojištění PVZP

 

Zmeškání dopravního prostředku

Ať už se na místo odjezdu/odletu vydáte svým vozem, nebo využijete možností hromadné dopravy, vždy se snažte odhadnout všechna možná rizika a nechte si dostatečnou časovou rezervu. Někdy ale ani to nestačí a vlivem neočekávaných událostí (nehoda na dálnici, porucha vlaku nebo třeba neočekávaná stávka) odjezd/odlet vašeho dopravního prostředku prostě nestihnete. V takovém případě vám pojištění alespoň částečně kryje náklady spojené s náhradní dopravou, vše závisí na vybraném pojistném balíčku.

TIP: Pokud se chystáte letět např. z Prahy a plánujete se na letiště dopravit prostřednictvím hromadné dopravy (vlak + metro), sledujte, zda jezdí vlak zpravidla na čas. Pokud vypozorujete, že je běžnou záležitostí, že má vlak např. hodinu zpoždění, uzpůsobte tomu pro jistotu čas svého odjezdu z domu.

 

Komplikace s odletem/odjezdem na dovolenou jsou vždy velmi nepříjemné, proto je dobré věnovat pozornost výběru vhodného pojištění, a tím eliminovat případný stres. PVZP se proto rozhodla tyto rizika vyjmout z připojištění a dala je přímo do základu cestovního pojištění, na vás už je jenom vybrat si konkrétní typ balíčku. Šťastnou cestu!

 

Cestovní pojištění od PVZP