Úvod Blog Tip na prodloužený víkend: Objevte krásy Beskyd z české i polské strany

Tip na prodloužený víkend: Objevte krásy Beskyd z české i polské strany

Tip na prodloužený víkend: Objevte krásy Beskyd z české i polské strany

Plánujete strávit prodloužený víkend v Česku a zároveň si rádi užíváte krásy zahraničí? Máme pro vás tip, jak to skloubit a zdolat dva nejvyšší vrcholy Beskyd. Pro maximální komfort vyrazte objevovat krásy Beskyd s unikátním cestovním pojištěním pro Česko a příhraničí – s Českým turistou.
 

Vyšlápněte si na Lysou horu (1 324 m n. m.)

První víkendovou túru začnete v obci Malenovice, přímo pod Lysou horou. Parkování je možné na placeném parkovišti u restaurace Rajská bouda, kde celodenní parkovné vyjde na sedmdesát korun. Alternativně bývá několik volných neplacených míst po cestě ke Ski areálu Malenovice.
Parkoviště u restaurace Rajská bouda mapa
Ski areál Malenovice mapa

Z parkoviště u Rajské boudy se vydáte po asfaltové žluté turistické značce – NS Lysá hora, Medvědí stezka. Z parkoviště od Ski areálu se vrátíte kousek zpět a napojíte se na stejnou cestu. Pozvolným výstupem dojdete k rozcestníku Satina (U Korýtka), kde se nachází pramen pitné vody. Odbočíte doleva na zelenou turistickou značku, kterou po pár kilometrech vystřídáte za modrou. Po cestě narazíte na mohylu Ivančenu.
Mohyla Ivančena je vzpomínkou na statečnost a odvahu skautů, kteří se v roce 1945 aktivně účastnili protinacistického odboje. Každoročně na konci dubna se u ní schází skauti z celé republiky.
Pokračujete po modré turistické značce směrem k rozcestníku Malchor, odkud se po žluté značce dostanete až na vrchol Lysé hory. Na vrcholu si můžete vychutnat občerstvení na dvou horských chatách – Bezručova chata a Chata Emil Zátopek.
 

Detaily o cestovním pojištění Český turista

 
Na cestu dolů zvolíte červenou značku, která nabízí úchvatné výhledy na okolní Beskydy, Ostravici a Frýdlant. Od rozcestníku Lukšinec budete pokračovat po žluté značce. Potkáte Ondrášovy díry – jeskyně vytvořené mrazovým zvětráváním. Vstup do nich bohužel není povolen, lehce nakouknete a pokračujete po žluté značce. Odpočinek a možnost načerpat novou energii vám po cestě poskytne vyhlášená hospůdka ve svahu – U Veličků. Vydáte se dále po žluté, která vás dovede zpět na rozcestník Satina (U Korýtka). Tentokrát doporučujeme odbočit vpravo a navštívit Satinské vodopády. Můžete si je jen tak prohlédnout a obdivovat jejich krásu nebo zakončit výlet otužováním.
Od vodopádů se můžete vrátit k rozcestníku a jít stejnou trasou jako na začátku, nebo to vzít lesem kolem potoka, kde vás čeká brod. Z této cesty se opět napojíte na žlutou turistickou značku, která vede až k autu.
Kdybyste si chtěli po výšlapu ještě odpočinout, doporučujeme příjemnou restauraci Ydykseb ve Frýdlantu nad Ostravicí, která nabízí nádherný výhled na Lysou horu a nachází se přibližně 4 kilometry od Malenovic.

Náročnost: 15 km, 6 hodin
Vhodné i pro rekreační turisty, děti školního věku a psy. Nevhodné pro kočárky.
Trasa: https://mapy.cz/s/poterecuvo

 

Ubytování

Ubytovat se můžete v horských chatách přímo na vrcholku Lysé hory. Zakončíte den dobrou večeří a relaxací, aniž byste se hnali hned dolů. Ze zkušenosti víme, že cesta dolů bývá občas náročnější než cesta nahoru a je lepší se před ní vyspat. A nasnídat. Samozřejmě se můžete vydat dolů hned a ubytovat se kdekoli v okolí – u restaurace Idykseb, kterou jsme doporučovali, je i penzion.
 

Vzhůru do Polska

Cestovní pojištění Český turista platí až do padesáti kilometrů vzdušnou čarou od českých hranic. Takže se můžete bez obav vydat na polskou stranu Beskyd.
Když budete mít dost sil, můžete rovnou přejet autem do Polska. I když cesta trvá jen chvilku, vyplatí se sjednat si k Českému turistovi za pár desítek korun připojištění Bezstarostná jízda – v případě poruchy vozidla ušetříte za nečekané výdaje a máte jistotu, že se dostanete do cíle nebo domů.
 

Více o bezstarostné jízdě

 
Ideálním výchozím bodem na další túru je město Visla (polsky Wisła). Nachází se v údolí s výhledem na hory a můžete si vybrat z mnoha nových, moderně vybavených resortů.
My jsme vyzkoušeli Vislow resort. Apartmány byly zařízené ve skandinávském stylu, wellness a snídaně se zahraničními i lokálními produkty byla v ceně. V resortu se nachází také restaurace, dětský koutek a za příplatek s sebou můžete vzít i svého psího parťáka, pro kterého bude připraven pelíšek, misky a pamlsek.
 


 

Baranie Góra (1 220 m n. m.)

Další den se vydáte na druhý nejvyšší vrchol Beskyd – polskou Beraní horu (polsky Baranie Góra). Parkovat můžete na placeném parkovišti u hasičárny v osadě Czarne, odtud se napojíte hned na modrou turistickou značku. Bezplatná parkoviště najdete u vodní nádrže Czerniańskie jezero, v tomto případě vás ale čeká ještě poměrně zdlouhavá cesta po hlavní silnici.

Parkoviště v osadě Czarne mapa
Z parkoviště se vydáte po asfaltové cestě kolem potoka, údolím Bílé Viselky. Na třetím mostu odbočíte doprava na kamenitou lesní cestu. Cesta vede kolem kaskád a vodopádů, které dosahují výšky až 5 metrů. Čeká vás několik strmých kilometrů a po výstupu z lesa zasloužené výhledy. Poté dojdete po hřebeni až na vrchol, kde je rozhledna poskytující výhled do všech světových stran.
Dolů se můžete vrátit po stejné trase nebo využít červené a zelené turistické značky a cesty přes vrchol Magurka Wiślańska (1 140 m n. m.). Na rozcestí Gawlasi odbočíte na žlutou turistickou značku, která ale nevede do Osady Czarne, a tak je nutné z osady Kopiec sestoupit dolů do údolí. Na této trase není žádná možnost občerstvení, doporučujeme zabalit si s sebou jídlo a dostatek vody.

Náročnost: 17 km, 7 hodin
Vhodné i pro rekreační turisty, děti školního věku a psy. Nevhodné pro kočárky.
https://mapy.cz/s/fetulutajo


 

Na co nezapomenout?

Po cestě na oba vrcholy narazíte na úseky s nebezpečnými kameny, kde se může zvrtnout noha i nejzkušenějšímu horalovi. Od toho je tu cestovní pojištění Český turista, které vám podá pomocnou ruku v případě úrazů a dalšího ohrožení, jak v Česku, tak do padesáti kilometrů v příhraničí. Visla se nachází třicet kilometrů od českých hranic, máte tak dostatečnou rezervu pro bezstarostné dobrodružství!
 

Sjednat pojištění Český turista

 

Soutěž: Hory, nebo moře?

Zaregistrujte se po sjednání cestovního pojištění Český turista do letní soutěže s nadupaným cestovkem od PVZP a vyhrajte vybavení do hor. Nebo k moři. Soutěžíme až do 30. 9. 2023.
 

Chci soutěžit s nadupaným cestovkem